Južna Koreja ukida zabranu igranja onlajn igara maloletnicima tokom noći

SciTech 15. nov 202108:241 komentar
Podeli:
Izvor: pixabay.com

Maloletni južnokorejski obožavatelji onlajn igara oduševljeni su najavom da će im u januaru biti ukinuta kontroverzna zabrana igranja noću. 

Zabrana je uvedena pre 10 godina, a svrha joj je bila da smanji zavisnost dece od videoigrica. Ukida se amandmanom na Zakon o zaštiti mladih, prenosi južnokorejska javna televizija KBS.

Ukidanje zabrane planira se već duže vreme jer je bilo sve više sumnji u njenu delotvornost.

Zabrana je izazvala i paradoksalne situacije. Na primer, popularna igra za decu stariju od sedam godina koja podstiče kreativnost, Minecraft, bila je dostupna jedino odraslima.

Kritičari zabrane takođe su tvrdili da demonizuje ‘gaming’ kulturu, a pritom ne donosi rezultate u borbi protiv zavisnosti od igara.

Poslednjih je godina u Južnoj Koreji, kao i u brojnim drugim državama, primećen veliki porast popularnosti mobilnih igara kojima mladi mogu da pristupe online u noćnim satima.

Zabrana je ciljala decu mlađu od 16 godina koja nisu smela da pristupe online igricama između ponoći i šest ujutro, dok su gaming kompanijama pretile pozamašne kazne.

Uprkos ukidanju zabrane, ovo ne znači da su maloletni ‘gameri’ potpuno slobodni.

Pomoću sistema takozvanog “dopuštenog izbora” roditelji i deca moći će sami da odrede koliko i šta će igrati, a njihov izbor će ‘blagosloviti’ Fondacija za gaming kulturu koja je povezana s Ministarstvom kulture.

Komentari

Vaš komentar