Izveštaj EEA: Voda na velikoj većini evropskih kupališta odličnog kvaliteta

SciTech 01. jun. 202114:461 komentar
Podeli:
Izvor: Pixabay (ilustracija)

Na većini kupališta u Evropi voda za kupanje ispunjava "odlične" standarde kvaliteta, a na vrhu liste su Kipar, Austrija, Grčka, Malta i Hrvatska, navodi se u objavljenom godišnjem izveštaju Evropske agencije za životnu sredinu (EEA).

Na osnovu analize više od 22.000 kupališta na moru i kopnu u zemljama EU, Albaniji i Švajcarskoj 2020. godine, utvrđeno je da je vodu odličnog kvaliteta imalo 82,8 odsto kupališta.

Minimalne „dovoljne“ standarde kvaliteta vode ispunjava 93 odsto kupališta, navodi se u Izveštaju o kvalitetu vode za kupanje, koji su sastavili EEA i Evropska komisija.

Odličan kvalitet vode na više od 95 odsto kupališta imaju Kipar (100 odsto), Austrija (97,7 odsto), Grčka (97,1 odsto), Malta (96,6 odsto) i Hrvatska (95,1 odsto).

U Albaniji odličan kvalitet vode ima 76,5 odsto kupališta, dobar 17,6 odsto, a loš kvalitet 4,2 odsto.

Španija ima 88,5 odsto kupališta s odličnim kvalitetom vode, Italija 88,6 odsto, a Francuska 77,5 odsto.

Na 60,4 odsto bugarskih kupališta voda je odličnog kvaliteta, a 38,5 odsto ispunjava dobre standarde.

Na 296 evropskih kupališta (1,3 odsto) voda za kupanje je bila lošeg kvaliteta. Iako udeo kupališta sa nedovoljno kvalitetnom vodom opada od 2013, problem ostaje, posebno u proceni izvora zagađenja i uvođenju integrisanih mera upravljanja vodama.

Dve trećine kupališta nalazi se na obalama Evrope i ovaj izveštaj je dobar pokazatelj gde se može naći voda najboljeg kvaliteta.

Komesar EU za zaštitu životne sredine Virginijus Sinkevičijus izjavio je da kvalitet vode za kupanje u Evropi ostaje na visokom nivou i da je to dobra vest za Evropljane, koji će „ovog leta krenuti na plaže i kupališta“.

„Akcioni plan za postizanje nulte stope zagađenja, usvojen u maju, pomoći će da vode ostanu zdrave i bezbedne, a mora i reke čisti“, rekao je Sinkevičijus.

Izvršni direktor EEA Hans Brojninks rekao je da je dobar kvalitet vode rezultat četiri decenije rada na sprečavanju i smanjenju zagađenja.

„Zakoni EU ne samo da su pomogli u podizanju ukupnog kvaliteta, nego su pomogli i da se identifikuju oblasti u kojima su potrebne posebne mere“, kazao je Brojninks.

EEA je saopštila da je kvalitet vode za kupanje u velikoj meri poboljšan u proteklih 40 godina.

„Efikasno nadgledanje i upravljanje, uvedeno Direktivom o vodi za kupanje, u kombinaciji s drugim zakonima EU, kao što je Direktiva o prečišćavanju gradskih otpadnih voda, doveli su do drastičnog smanjenja neprečišenih ili delimično prečišćenih komunalnih i industrijskih otpadnih voda koje završavaju u vodi za kupanje“, navedeno je u saopštenju.

Komentari

Vaš komentar