Izveštaj: Azijski gradovi daleko najranjiviji na promene u životnoj sredini

SciTech 17. maj. 202110:19
Podeli:
Izvor: Pixabay

Od stotinu svetskih gradova najranjivijih na promene u životnoj sredini, svi osim jednog su u Aziji, a od toga se četiri petine nalaze u Indiji i Kini.

Širom sveta više od 400 gradova s ukupno milijardu stanovnika izloženo je visokom ili ekstremnom riziku od kombinacije zagađenja, manjka pitke vode, toplotnih udara, prirodnih katastrofa ili klimatskih promena, pokazao je izveštaj firme za procenu poslovnih rizika Maplecroft.

Povezane vesti

Na vrhu popisa je Džakarta, megagrad izmučen zagađenjem, poplavama i toplotnim udarima, no najcrnjoj budućnosti izložena je Indija, zemlja s 13 od 20 gradova s najvećim rizikom.

Po analizi Maplecfrofta Delhi je drugi na listi rizičnih od ukupno 576 gradova, a u prvih deset su još tri indijska grada, Čenaj koji je treći, Agra je šesta i Kanpur deseti.

Ako se analizira samo zagađenje, koje uzrokuje sedam miliona preranih smrti u svetu, 20 najzagađenijih svetskih gradova s najmanje milion stanovnika nalazi se u Indiji, a Delhi je na neslavnom prvom mestu.

Kineska srednja klasa zahteva čišću vodu i vazduh

Nakon Azije najveći udeo gradova s visokim rizikom nalazi se u područjima Bliskog istoka i severne Afrike, a Lima, glavni grad Perua, jedini je neazijski grad koji se ‘probio’ u top 100.

„Pola svetske populacije živi u gradovima i oni su ključan pokretač bogatstva, no istovremeno su izloženi zagađenju, oskudici vode i prirodnim opasnostima“, rekao je glavni autor izveštaja Vil Nikols.

Premda bogatija od Indije, i Kina je suočena s velikim izazovima kada je posredi zagađenje životne sredine. Tamo su najveći problem zagađene vode. Među prvih 50 gradova u toj kategoriji, 35 je kineskih.

No drugačiji politički sistem mogao bi ići u prilog Kini.

„Onde je sve više pripadnika srednje klase koja zahteva čišću vodu i vazduh, što se odmah reflektuje na vladine ciljeve“, objašnjava Nikols.

„Kineska hijerarhijska struktura i spremnost na hitne i nagle mere, poput zatvaranja fabrika, toj zemlji daju bolje šanse da izbegne rizike“.

Globalno zagrevanje

Kad je posredi samo globalno zagrevanje, najteže će nastradati kontinent koji je za to najmanje odgovoran – Afrika. Onde je 40 od 45 klimatski najugroženijih gradova.

Osim što su izloženi sve gorim sušama i toplotnim udarima, tamošnji su gradovi i najlošije opremljeni za suočavanje s takvim problemima.

„Dva najmnogoljudnija afrička grada, Lagos i Kinšasa, među onima su s najvećim rizikom“, navodi se u izveštaju. Posebno su ranjivi i Monrovija, Brazavil, Fritaun, Kigali, Abidžan i Mombasa.

U izveštaju su analizirane i pretnje od ekstremnih događaja i njihov uticaj na uslove života u gradovima, na potencijal za ulaganja, sposobnost prilagođavanja na promene, ranjivost i operativni kapacitet.

Komentari

Vaš komentar