Izraelski arheolozi našli kljovu izumrlog praistorijskog slona

SciTech 31. avg 202218:15
Izvor: Tanjug/AP Photo/Tsafrir Abayov

Izraelski arheolozi su saopštili da su na jugu te zemlje našli kljovu izumrlog praistorijskog slona.

Tokom dvonedeljne „Operacije slon“ početkom avgusta, u kojoj su učestvovali istraživači Univerziteta Tel Aviv i Univerziteta Ben-Gurion u pustinji Negev, dva i po metra dugačku kljovu izumrle posebne vrste slona, uočio je biolog Eitan Mor, navela je Uprava za antikvitete.

Ta vrsta, „slon s ravnim kljovama (Palaeolokodon antikuus)“ je naseljavala Evropu i zapadnu Aziju tokom srednjeg i kasnog Pleistocena (781.000–30.000 godina pre naše ere). Jedinke čiji su fosili ranije nađeni, dostizale su visinu do četiri metra i težinu procenjenu na 11,3 do 15 tona.

„Slon s ravnim kljovama“ je verovatno živeo u malim stadima u međuglacijalnim periodima, i stizao na sever čak do Velike Britanije. Pojedinačne kljove tih izumrlih slonova se često nalaze, a retko delimični ili celi skeleti.

Arheolog Avi Levi koji je rukovodio iskopavanjem, rekao je o svom otkriću da „najveći ceo fosil kljove ikada ; do sada nadjen na praistorijskom mestu na Bliskom istoku“.

Naučnici veuruju da su se slonovi pojavili u izraelskim priobalnim ravnicama pre 800.000 godina i da su izumrli pre pola miliona godina. Ranija arheološka istraživanja u istom području Izraela, Revadim, gde su nađeni i oruđe od kamena i drugi fosilizovani ostaci, pokazala su da su ljudi naseljavali tu oblast i lovili slonove.

Profesor Izrael Herškovic sa Univerziteta Tel Aviv rekao je da je fosil u vrlo dobrom stanju, ali da je „izuzetno osetljiv“ i da se ulažu napori kako bi bio sačuvan.

Naučnici navode da se ne zna da li je kljova ostatak ulovljenog slona ili su je našli praistorijski lokalni stanovnci i da li je imala duhovni značaj. Očekuje se da zajedničko istraživanje otkrije više detalja o praistorijskim lovcima i njihovoj kulturi.

Komentari

Vaš komentar