Iza proizvodnje više od polovine svetske jednokratne plastike – svega 20 firmi

SciTech 19. maj 202106:563 komentara
Podeli:
Izvor: pixabay.com

Svega 20 kompanija proizvodi sirovine za više od polovine svih svetskih jednokratnih plastičnih predmeta koji se svakodnevno bacaju, pokazala je analiza koja se bavila proizvođačima plastike, a obuhvatila je oko 1.000 fabrika koje prave sirovine za proizvode za jednokratnu upotrebu.

Povezane vesti

Plastične flaše, pakovanja hrane i kese su među milijardama predmeta koji se iskoriste samo jednom i onda bace, nakon čega često završe u okeanima, prenosi BBC.

Istraživanje, u kojem je učestvovala i Londonska škola ekonomije, bavilo se time koje su kompanije u korenima snabdevačkog lanca plastikom i prave polimere, osnovu za svu plastiku.

Imenovali su 20 petrohemijskih kompanija, za koje su naveli da su izvor 55 procenata svog svetskog jednokratnog plastičnog otpada. Među njima se nalaze ExxonMobil, Dow i Sinopec.

Studija se, takođe, bavila i time koje zemlje generišu najviše jednokratnog plastičnog otpada po glavi stanovnika.

Ujedinjeno Kraljevstvo je zauzelo visoko četvrto mesto, sa više od 40 kilograma plastičnog otpada koji na godišnjem nivou bude proizveden po osobi, a na samom čelu liste su Australija i SAD.

Deo povećanja potražnje za plastičnim stvarima potiče i od potrebe za zaštitnim maskama i drugom medicinskom opremom u vezi sa pandemijom koronavirusa.

Fokus na snabdevački lanac

BBC podseća da su se prethodne studije bavile uticajem plastičnog otpada na prirodu, ili na kompanije koje prave i prodaju proizvode pakovane u plastiku.

Nasuprot tome, ova najnovija analiza je fokusirana na tokove plastike kroz snabdevački lanac, počevši od proizvođača osnovnih sirovina za proizvode za jednokratnu upotrebu.

Te sirovine, poznate kao polimeri, u najvećoj meri se proizvode obradom fosilnih goriva, uključujući naftu, gas i ugalj.

Američki ExxonMobil je najveći svetski proizvođač jednokratne plastike, a slede Dow, Sinopec, Indorama Ventures, Saudi Aramco, PetroChina, LyondellBasell, Reliance Industries, Braskem, Alpek SA de CV, Borealis, Lotgte Chemical, INEOS, Total, Jiangsu Hailun Petrochemical, Far Eastern New Century, Formosa Plastics Corporation, China Energy Investment Group, PTT and China Resources.

Direktor australijske fondacije koja je predvodila istraživanje Dominik Čarls, kaže da studija naglašava „da je budućnost krize plastičnog otpada u rukama samo 20 kompanija“.

„To je neverovatna tačka uticaja za regulatore, finansijske institucije, da utiču na njih da umesto proizvodnje iz fosilnih goriva, proizvode recikliranu plastiku“, kazao je Čarls.

Dodao je da je do sada naglasak u naporima da se stane na put zagađenju plastikom bio na individualnim izborima koje su potrošači mogli da načine.

„Ali moramo da odemo korak dalje, da zatvorimo slavinu plastike iz fosilnih goriva i stvorimo plastiku iz recikliranih materijala“, ističe on.

U izveštaju se predviđa da će u narednih pet godina proizvodnja plastike da se poveća za 30 odsto, što će direktno uticati i na povećanje emisije ugljen-dioksida i stvoriti više plastičnog otpada.

Civilizacija koja nemilice baca

Jedan od onih koji su takođe doprineli istraživanju je i profesor Sem Fenkhauzer, stručnjak za ekonomiju klimatskih promena na Univerzitetu Oksford i Londonske škole ekonomije.

„Naše oslanjanje na naftu i gas nije jedino što podstiče klimatske promene, već i sirovine koje se koriste u proizvodnji plastike koja se baca takođe uništavaju naše okeane. Izuzetno je važno da petrohemijske kompanije pređu na alternative bazirane na cirkularnoj ekonomiji, ukoliko nameravamo da se uspešno nosimo sa ovakvim krizama. Benefiti prelaska na alternativne načine proizvodnje bili bi ogromni, ne samo za našu životnu sredinu i eko sisteme, već i za ljude koji žive u stvarnosti plastičnog otpada“, ocenio je profesor.

Najveći svetski proizvođač plastičnih polimera ExxonMobil kaže, pak, da deli zabrinutost društva zbog plastičnog otpada.

„EkkonMobil preduzima mere za rešavanje problema plastičnog otpada povećavanjem mogućnosti recikliranja plastike, podržavajući poboljšanja u reciklaži plastičnog otpada – na primer, kroz naše osnivačko članstvo u Alijansi za uklanjanje plastičnog otpada – i minimizirajući gubitak plastičnih peleta iz naših proizvodnih operacija. Takođe, radimo na naprednim rešenjima za reciklažu kako bi stvorili mogućnost za niže ukupne emisije gasova staklene bašte tokom čitavog životnog ciklusa plastike“, navela je ta kompanija u saopštenju.

Drugi veliki proizvođač polimera Ineos, takođe, je saopštio da ta kompanija radi na načinima da hemijski reciklira plastiku, dodajući da „sveti gral reciklaže plastike brzo postaje realnost i značiće da ćemo moći da smanjimo sadašnje oslanjanje na fosilna goriva da bi mogli da pravimo naše proizvode“.

Ineos je to saopštio nakon što je Grinpis juče objavio da je plastični otpad prikupljen za reciklažu iz britanskih domaćinstava nađen bačen u Turskoj.

Komentari

Vaš komentar