Istra se protiv komaraca bori sterilnim jedinkama iz uvoza

SciTech 12. jul 202222:59
Izvor: Pixabay/ FotoshopTofs

Hiljade uvoznih komaraca pušteno je u Istri u Hrvatskoj u okviru pilot projekta kojim se uz pomoć sterilnih jedinki želi smanjiti populacija tigrastog komarca.

Uvozni komarci pušteni su u Premanturi i Medulinu, a reč je o sterilnim mužjacima tigrastog komarca zbog kojih, kako tvrde nadležni, ne treba strahovati od uboda jer se njihovim puštanjem nastoji smanjiti njihova brojnost.

Poveyane vesti

„To je invazivna strana vrsta koja se ovde nastanila i poprilično odomaćila te istiskuje naše domaće vrste, a i potencijalni je prenosnik bolesti“, rekla je za HRT veterinar Ivana Kirin.

Sprovođenjem nove metode suzbijanja komaraca, takozvanom SIT tehnikom, kako navode, smanjiće se rizik od bolesti.

Nediljko Landeka iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo kaže da je to biološki prihvatljiva metoda.

„Prihvatljiva je i za životnu sredinu zato što ne dolazi do ispuštanja pesticida. Nakon parenja sterilnih jedinki mužjaka i divljih ženki koje oni tu zateknu, jajašca neće biti oplođena i neće doći do porasta broja“, objašnjava Landeka.

Stanje će se posle puštanja u prirodu pratiti na dva načina.

„Komarci koje ispustimo svakog ponedeljka dobiju posebnu boju da bi kod ponovnog ulova mogli da zaključimo odakle je, od kog datuma je i koliko je uspeo da preživi“, naglašava Landeka.

Veterinar Kirin rekla je da će se broj komaraca smanjiti i postavljanjem klopki, navodeći da ih u Premanturi trenutno ima 20.

„To je jedna daščica u vodi na koju ženka polaže jajašca“, rekla je Kirin.

Cilj je da se svakog ponedeljka, do 1. avgusta, pušta 50.000 sterilnih jedinki da bi se smanjila populacija tigrastog komarca na području Istarske županije, kao i uporteba insekticida u životnoj sredini.

Komentari

Vaš komentar