Istorijski trenutak – prva Indijanka i Ruskinja na misiji SpaceX i NASA

SciTech 05. okt 202218:4613 komentara
SpaceX NASA
Izvor: REUTERS/Steve Nesius

SpaceX i NASA lansirali su u sredu kapsulu ka Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS), a u njoj su, između ostalih i prva Indijanka koja će otputovati u svemir, ali i prva Ruskinja koji će se priključiti misiji SpaceX.

U misiji je tri astronauta i jedan kosmanaut, a svi potiču iz različitih delova sveta i sve to u trenutku kada se naša planeta suočava sa sve većim geopolitičkim tenzijama, piše CNN.

Četvoro članova posade su astronauti Nikol Man i Džoš Kasada iz NASA-e, astronaut Koići Vakata iz JAXA (japanska agencija za istraživanje svemira) i kosmonautkinja Ana Kikina iz Roskomosa.

Poletanje misije Crew-5 iz Kenedi svemirskog centra na Floridi direktno je prenošeno na sajtu NASA.

Misija je šesta po redu zajednička akcija NASA i SpaceX-a, privatne svemirske kompanije, na MSS.

Ovaj let u svemir predstavlja istorijski trenutak, pošto je Man postala ne samo prva Indijanka poreklom koja je otputovala u svemir, već je i glavnokomandujuća na ovoj misiji. Time je postala i prva žena koja ima tu ulogu u misiji SpaceX-a.

Istoriju piše i Kinina, prva državljanka Rusije koja će se pridružiti misiji SpaceX-a, u okviru dogovora NASA-e i Roskosmosa iz jula ove godine. Njeno učešće na letu je najnoviji dokaz, da se bez obzira na rastuće tenzije oko ruske invazije na Ukrajinu, nastavlja decenijama dugo partnerstvo SAD i Rusije u svemiru.

Crew-5 kapsula je sada u orbiti i na putu ka MSS, koja je na 322 kilometra iznad Zemljine površine.

Komentari

Vaš komentar