Invazivna vrsta pčela otkrivena u Hrvatskoj, „uvezena“ iz Azije sa drvetom

SciTech 25. apr. 202218:452 komentara
Podeli:
pčela
Izvor: Pixabay/Ilustracija

U Hrvatskoj je pronađena invazivna vrsta, smolasta pčela, koja se širi Evropom i dolazi iz Azije posredstvom trgovine drvetom. Pronađena je u Puli, Plitvicama i Botaničkoj bašti u Zagrebu.

„To je potencijalno invazivna vrsta. Za sada znamo da je velika i konkurentna, ali pošto je reč o nedavnoj invaziji, još uvek nema podataka o njenoj invazivnosti, koliko problema pravi“, rekla je rukovodilac projekta Zavoda za zaštitu okoline i prirode „Cro Buzz Klima“ Ana Ješovnik.

Povezane vesti

Istakla je da ta vrsta pčela, kao i druge invazivne vrste, nanosi štetu autohtonim vrstama.

Pored ove invazivne, nađene su i druge vrste pčela.

"Pronađene su neke vrste pčela solitara koje su zaštićene, toliko retke i ugrožene da se nalaze na crvenoj listi evropskih pčela. Projekat ima za cilj da utvrdi koliko klimatski i ekološki faktori utiču na njih kako bi bolje upravljali prostorom u budućnosti kako bi bili bolji“, rekao je Ješovnik i dodao da je jedna od obaveza kroz Evropsku uniju smanjenje opadanja populacija oprašivača.

U gradovima, na primer, održavanje zelenih površina je previše intenzivno i trebalo bi da bude više naklonjeno oprašivačima, kao što mnogi evropski gradovi već rade.

„U Berlinu imaju 100 cvetnih livada jer je poznato da pomeranje maslačka i tratinčica pomera hranu insektima, stvarajući zelenu pustinju. U Londonu i Irskoj kosidba je delimična, a površine pored puteva se kose ređe, najmanje jednom godišnje. Dokazano je da je ova mera košenja uz put omogućila pojavu divljih orhideja“, rekao je Ješovnik.

Ona je istakla da su orhideje hrana za oprašivače, a isto važi i za sve ostale zelene površine, uključujući i naša dvorišta.

Komentari

Vaš komentar