Ilegalna gradnja u Meksiku ugrožava očuvanje antičkog grada Teotihuakan

SciTech 28. maj. 202114:003 komentara
Podeli:
Meksiko, drevni grad, gradilište
Izvor: REUTERS/Carlos Jasso

U neposrednoj blizini visokih piramida nekada najvećeg grada Severne Amerike, ilegalni građevinski projekti prete da naprave nepopravljivu štetu ostacima hramova i nekolicini drevnih građevina u Meksiku.

Vlasnik zemljišta, gde je gradnja strogo zabranjena, u poslednja dva meseca potpuno je ignorisao naredbe instituta INAH da zaustavi gradnju, što je izazvalo bes kod građana koji su nezadovoljni time što vlada nije uspela da zaštiti ruševine Teotihuakana, jedne od glavnih turističkih atrakcija u Meksiku.

Rojters nije uspeo da stupi u kontakt sa vlasnikom ovog zemljišta, čije ime nije javno saopšteno.

Rohelio Rivero Čong, direktor arheološkog centra u Teotihuakau istakao je u intervjuu da to što policija nije intervenisala pokazuje njihovu rešenost da ne kazne vlasnika zemljišta.

On ističe da se nadležni organi godinama bore protiv ilegalne gradnje, koja se neretko izvodi noću i vikendom, a istražitelji lokalnih vlasti često stižu prekasno da utvrde i potvrde štetu.

Krajem aprila, institut INAH podneo je krivičnu prijavu protiv vlasnika zemljišta saveznom tužiocu, optužujući ga za uništavanje arheološkog nasleđa, navodi se u saopštenju ministra kulture u Meksiku.

Tužilaštvo nije odgovorilo na Rojtersov upit o statusu tužbe.

Visok zid od cigle okružuje građevinu koja se nalazi na dve parcele poznate pod nazivom Ostojahualko za koji se veruje da je najstariji deo antičkog grada. Prethodna arheološka istraživanja su pokazala da se tamo nalazi ceremonijalni kompleks sa najmanje tri hrama i 25 različitih građevina.

Teotihuakan, grad udaljen 50 kilometara severno od Meksiko Sitija, nekada je imao populaciju više od sto hiljada stanovnika, koji su uglavnom živeli u kamenim višečlanim zajednicama, od kojih su mnoge bile ukrašene šarenim crtežima.

Grad se bogatio i rastao u periodu od 100. godina p.n.e. do 500. godine n.e. zahvaljujući dobroj trgovinskoj mreži,  naprednoj ekonomiji i tehnologiji za proizvodnju robe kao što je keramika, odeća i oštrice.

UNESCO je proglasio Teotihuakan svetskom baštinom 1987. godine, što zahteva zaštitu vlade, ističe Rivero Čong.

Brojni vodeći naučnici su apelovali na Vladu Meksika da preduzme nešto.

,,Mene ovo zaista boli“, rekla je Linda Manzanila, dugogodišnji arheolog Teotihuakana sa UNAM, govoreći o najnovijem pokušaju nelegalne gradnje.

Tokom jednog od svojih iskopavanja osamdesetih godina ona je naišla na stambeni kompleks i veliku radionicu u Osojahualku u kome su živeli i radili štuko radnici, sve to nedaleko od tri hrama koja su trenutno ugrožena.

Istakla je da se nedavna ilegalna gradnja odvija baš u području zapadno od Mesečeve Piramide, gde su takođje obližnja iskopavanja otkrila tragove složeno ukrašenih građevina izgrađenih u gusto naseljenom delu antičke metropole.

,,Velike su šanse da se tamo nalaze veliki komleksi raznih građevina“, upozorila je Linda Manzanila.

Komentari

Vaš komentar