Google Maps će početi da usmerava vozače na ekološke rute

SciTech 31. mar. 202107:48 > 07:492 komentara
Podeli:
Izvor: Pixabay

Google aplikacija Maps počeće da usmerava vozače duž ruta za koje se procenjuje da stvaraju najniže emisije ugljenika na osnovu saobraćaja, padina i drugih činioca, objavila je kompanija.

Google, deo Alphabet Inc, saopštila je da će se ova funkcija pokrenuti tokom ove godine u Sjedinjenim Državama a potom i u drugim zemljama kao deo obaveze da svojim uslugama pomogne u borbi protiv klimatskih promena.

„Za otprilike polovinu ruta smo u mogućnosti pronaći ekološki prihvatljiviju opciju s minimalnim ili nikakvim vremenskim troškovima“, rekao je Rasell Diker, direktor proizvoda u kompaniji Google.

Google je rekao da izvodi relativne procene emisija ispitivanjem različitih tipova vozila i tipova puteva, oslanjajući se na uvide američkog Nacionalne laboratorije za obnovljivu energiju (NLOE). Podaci o putevima dolaze iz automobila s Street View-om, kao i iz vazduha i satelitskih snimaka.

Voditelj NLOE-ove grupe za mobilnost Džef Gonder rekao je da je laboratorija, koja je razvila alat poznat kao FastE za procenu potrošnje energije vozila, postigao dogovor ovog meseca kako bi od Gugla dobio sredstva i proučio tačnost svojih procena.

Od juna Google aplikacija Maps počinje da upozorava vozače da putuju kroz zone s niskim emisijama u Nemačkoj, Francuskoj, Holandiji, Španjolskoj i Velikoj Britaniji, u kojima su neka vozila zabranjena.

U narednim mesecima korisnici aplikacije Maps moći će da upoređuju prevoz automobilom, biciklom, javnim prevozom i druge mogućnosti putovanja na jednom mestu, umesto da samo biraju između različitih puteva.

Komentari

Vaš komentar