Generalni pravobranilac EU: Bilo koja zemlja EU može da tuži Fejsbuk

SciTech 13. jan. 202115:02
Podeli:
N1

Nadležni za zaštitu podataka u svim zemljama Evropske unije mogu pokrenuti postupke zbog kršenja pravila o privatnim podacima protiv Facebook, iako je reč o kompaniji sa sedištem u Irskoj, ocenio je generalni pravobranilac Suda pravde Evropske unije Mihal Bobek, javlja Anadolija.

U slučaju Facebook, nadležno telo za zaštitu podataka u Irskoj je na prvom mestu odgovorno za sprovođenje procedura zbog kršenja zakona EU o zaštiti podataka, navedeno je u Bobekovom mišljenju.

Međutim, pravni nalazi su pokazali i da „vodeće telo za zaštitu podataka ne može biti smatrano kao jedini izvršitelj Opšteg zakona o zaštiti podataka u prekograničnim situacijama, te da mora blisko sarađivati sa svim ostalim organima za zaštitu podataka kojih se to tiče“.

To znači da bilo koji organ nadležan za zaštitu podataka u zemljama EU može da pokrene postupak protiv Facebooka ili bilo koje druge kompanije zbog nepoštovanja Opšteg zakona.

Belgija je 2015. godine pokrenula postupak protiv Facebook zbog primene „autorizovanih kolačića“ na profilima belgijskih korisnika.

S obzirom da je sedište te kompanije u Irskoj, Facebook je saopštio da je to jedini nadležan organ koji može da komentariše takvu žalbu. Generalni pravobranilac odbio je takvo mišljenje.

Saveti generalnog pravobranioca nisu pravno-obavezujući za Sud Evropske unije, ali se oni usvajaju u velikoj većini slučajeva.

Ukoliko budu usvojeni, nadležni mogu da pokrenu postupke protiv platformi društvenih mreža širom EU.

Komentari

Vaš komentar