Gagarin – prvi čovek koji je pre šest decenija odleteo u svemir: Hrabro i ludo

SciTech 12. apr. 202111:02 > 16:445 komentara
Podeli:
Izvor: AFP

Pre tačno šest decenija Jurij Gagarin je postao prvi čovek u kosmosu. Šta o tom podvigu misle astronauti koji su kasnije leteli u svemir? Kakvo je sećanje na legendarnog Sovjeta koji je stradao 1968. sa samo 34 godine?

„Tek kasnije se saznalo da je Jurij Gagarin uopšte odleteo u svemir. Let je držan u tajnosti. Tak kada se kosmonaut vratio na zemlju, objavljena je vest o njegovom letu“, priča Gerhard Tile (67), jedan od desetak Nemaca koji su boravili u svemiru i to 2001. američkim šatlom Endevor, prenosi Dojče vele (DW).

On se tek kroz maglu seća da su njegovi roditelji govorili o tom događaju. „Mi u Zapadnoj Nemačkoj smo uvek s vremenskim odmakom saznavali šta se događalo u Sovjetskom Savezu.“ U jednom trenutku je mladi Tile počeo da se zanima za Gagarina, ali taj ruski kosmonaut nikada nije bio toliko prisutan u pričama kao Nil Armstrong, prvi čovek na Mesecu.

I drugi Nemac u svemiru, Rajnhold Evald (64), slabo se seća Gagarinovog podviga zato što je tada bio još jako mlad. Prve šetnje u svemir, one ruskog kosmonauta Alekseja Leonova 1965, već se seća bolje. „Tada sam shvatio da postoje dve struje, Amerikanci, koji rade na programu sletanja na Mesec, i Sovjeti sa prvobitnim uspesima“, kaže Evald koji je takođe odrastao u Zapadnoj Nemačkoj.

Gagarin poznatiji na istoku

U Istočnoj Nemačkoj je Gagarin bio narodni junak po kojem su nazvane mnoge ulice. Određenu slavu u DDR-u stekao je i Zigmund Jen koji je kao prvi građanin DDR-a 1978. leteo sa Sovjetima u svemir. Jen je kasnije zapadnjaka Evalda pripremao za misiju u ruskoj svemirskoj stanici Mir.

Evald se za let pripremao početkom devedesetih u jeku raspada Sovjetskog Saveza i oskudice. Priseća se čudne atmosfere među ruskim naučnicima koji su ga pripremali. „Oni su obesili plakat na kojem je stajalo ‘Naša misija je kosmička ali naša plata komična’. To je ostavilo utisak na mene“, kaže danas Evald.

Tile se u Rusiji kasnije pripremao za jednu od misija i tamo se susreo s mitom Jurija Gagarina. „Video sam njegov ormarić za robu u kojem su još uvek stajali njegov teniski reket i sportski dres. To je bio poseban osećaj, hodati po pločicama po kojima je hodao i prvi čovek u svemiru“, priseća se nemački astronaut Tile.

„Pojehali!“, idemo!

A šta misle aktuelni nemački astronauti o Gagarinu? Matijas Maurer (51), jedan od dvojice aktivnih nemačkih astronauta, upravo se priprema za prvi let u svemir. Ako sve bude teklo po planu, on će na jesen poleteti do Međunarodne svemirske stanice letelicom američke kompanije SpaceX.

„Srećom, mogu da se oslonim na iskustvo preko petsto putnika u svemir. Gagarin nije imao tu privilegiju. Što se više bliži moj let, to je veće poštovanje prema onome što je ostvario Gagarin“, kaže Maurer.

On se priseća kursa ruskog na kojem je učio o Gagarinovom legendarnom „поехали“ („idemo!“) na početku leta i njegovom spuštanju u kazahstansku stepu. Za Maurera je Gagarin apsolutni junak, posebno ako se uzmu u obzir okolnosti pod kojima je leteo u svemir.

„Kad je Gagarin u pitanju, uvek mi na pamet padne Kristofer Kolumbo“, kaže bivši astronaut Tile. To su bili, kako kaže, „hrabri“ i „gotovo lakomisleni“ poduhvati. „Tehnika je bila tako primitivna. Mnogo toga je moglo krenuti po zlu.“

Tako je pri povratku na zemlju Gagarinova kapsula upala u vrtlog jer se jedan agregat nije odvojio. Tek kad su se rastopili kablovi, kapsula je zauzela pravilan položaj za sletanje.

U Evropskom centru za astronaute u Kelnu stoje dve biste: Jurija Gagarina i Nila Armstronga. „Prvi čovek u svemiru je bio Jurij Gagarin. To će ostati za večnost“, zaključuje Maurer.

Pošta Srbije izdala markicu u čast Gagarina u saradnji sa Rusijom

Na 60. godišnjicu poletanja ruskog kosmonauta Jurija Gagarina u svemir Pošta Srbije predstavila je danas ekskluzivno filatelističko izdanje koje je nastalo u saradnji sa Državnom koroporacijom Rusije za kosmičke aktivnosti „Roskosmos“.

Na markama su ruski kosmonauti Jurij Gagarin i Germa Titov, kao i prva žena koja je poletela u svemir Valentina Tereškova.

Primerci će biti uručeni i predsednicima Srbije i Rusije, Aleksandru Vučiću i Vladimiru Putinu.

„Srbija pamti velike trenutke čovečanstva i uvek će biti spremna da ih prigodno obeleži, kako je to učinila danas markama posvećenim prvom letu čoveka u svemir“, izjavio je v.d. direktor Pošte Srbije Zoran Đorđević, navodi se u saopštenju.

Komentari

Vaš komentar