Francuska izrekla kaznu kompaniji Gugl od 222 miliona evra

SciTech 08. jun. 202107:022 komentara
Podeli:
Izvor: Reuters/Paresh Dave

Kompanija Gugl se obavezala da će napraviti promene u svojoj tehnologiji za oglašavanje i da će platiti kaznu od 222 miliona evra zbog slučaja u Francuskoj u kome se kompanija optužuje da je zloupotrebila svoj dominantni položaj na tržištu onlajn oglašavanja. Ova tužba dolazi kao poslednji talas regulatornih akcija širom sveta koje su usmerene prema velikim tehnološkim kompanijama.

Gugl je pristao da plati odštetu francuskom regulatornom telu za zaštitu konkurencije zbog nepravednog davanja prednosti svojim proizvodima, uslugama i zbog diskriminacije konkurencije, čime je načinjena zloupotreba dominantnog položaja na tržištu.

Gugl nije osporio iznete činjenice, napominju nadležni i dodaju da je kompanija ponudila niz obavezujućih stavki koje bi unapredile sistem i doprinele fleksibilnosti za njihove korisnike.

Predsednica ovog regulatornog tela Izabel de Silva ističe da je ovo prva odluka na svetu da se istraže složeni algoritamski procesi kroz koje funkcioniše oglašavanje na mreži.

Direktorka Guglove pravne službe u Francuskoj Marija Gomri, napisala je na blogu da je kompanija posvećena saradnji sa regulatornim telima i da želi da investira u nove proizvode i tehnologije, kako bi pružila veći izbor na svojim platformama.

Gomri je takođe istakla da će Gugl u budućnosti raditi na tome da platforma za oglašavanje (reklame) bude mnogo transparentnija i da će korisnicima pružiti veći pristup podacima kao deo promena.

Ova nagodba je poslednji korak u nizu događaja koje su pokrenute žalbom protiv kompanije Gugl od strane nekoliko medijskih kompanija 2019. godine u Francuskoj. Regulatorna tela u Velikoj Britaniji su prošle nedelje pokrenula dve istrage protiv kompanije Fejsbuk zbog gotovo indentičnog kršenja pravila na tržištu.

Američko ministarstvo pravosuđa je nakon šest meseci istrage u decembru podnelo tužbu protiv kompanije Gugl zbog navodnog kršenja zakona o konkurenciji i monopolu. U tužbi se navodi da Gugl ima monopol u onlajn oglašivačkom prostoru.

Kako se Gugl obavezao za promene samo u Francuskoj nije poznato da li će one biti primenjene još negde u Evropi ili svetu.

Komentari

Vaš komentar