Francuska agencija za razvoj odobrila zajam Srbiji od 50 miliona evra

SciTech 08. apr. 202113:11 > 14:132 komentara
Podeli:
Izvor: Freeimages/gregorio86

Francuska agencija za razvoj (AFD) objavila je da je odobrila prvu fazu zajma podrške javnom sektoru Srbije za reformu u oblasti klimatskih promena, u iznosu od 50 miliona evra.

U okviru ovog programa, koji u početnoj dvogodišnjoj fazi obuhvata zajam od 50 miliona evra i subvenciju od 500.000 evra, Vlada Srbije može da računa na finansijsku i tehničku podršku AFD u procesu tranzicije ka smanjenju emisije ugljen-dioksida i postizanju zelenog rasta, navedeno je u saopštenju.

Ukazano je da na ovaj način AFD podržava mapu puta definisanu Zakonom o klimatskim promenama, koji je usvojen 18. marta u Skupštini Srbije.

Uspostavljanjem okvira za usvajanje mera u cilju smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte i jačanja otpornosti različitih sektora srpske privrede na klimatske promene, kako je istsknuto, ovaj zakon donosi i pravni osnov za realizovanje klimatskih obaveza zemlje u skladu sa Pariskim sporazumom.

„Kroz ovaj program, koji je rezultat zajedničke inicijative razvijene u saradnji sa Svetskom bankom, AFD pokazuje svoju posvećenost pružanju podrške Srbiji u sprovođenju mape puta klimatske politike i kreiranje institucionalnog okruženja za razvoj zelenih i klimatski otpornih infrastruktura na nacionalnom i lokalnom nivou kroz konkretne i značajne usluge za stanovništvo“, izjavio je direktor regionalne kancelarije AFD za Zapadni Balkan Dominik Otberg.

Dodao je da je ovaj program takođe u skladu sa obavezama koje je Francuska preuzela da podrži reforme Srbije u cilju njenog pristupanja Evropskoj uniji.

Podseća se da je AFD prisutna na Zapadnom Balkanu od 2019. godine, preko svoje regionalne kancelarije čije je sedište u Beogradu.

AFD je dobila mandat da podrži zemlje u regionu u ispunjavanju standarda EU i primeni Pariskog sporazuma o klimatskim promenama.

Počevši od 2019. godine, AFD je odobrila više od 300 miliona evra u različitim zemljama Zapadnog Balkana, u većini slučajeva u saradnji sa međunarodnim finansijskim institucijama.

AFD je takođe član Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF) i akreditovana je od strane Evropske komisije za upravljanje fondovima i projektima u okviru Instrumenata za pretpristupnu pomoć (IPA).

Komentari

Vaš komentar