Fejsbuk i Instagram planiraju da korisnicima omoguće skrivanje lajkova

SciTech 16. apr. 202112:16
Podeli:
Instagram, Fejsbuk, facebook, društvene mreže
Izvor: Shutterstock

Društvene mreže Fejsbuk i Instagram počinju s testiranjem opcija koje će korisnicima omogućiti da sami odluče da li žele ili ne da broj lajkova na njihove objave bude svima vidljiv.

Korisnici Fejsbuka i Instagrama uskoro bi mogli da dobiju opciju koja će im omogućiti da sami odluče žele li da im se ispod objava javno prikazuje broj lajkova. Instagram je još pre dve godine počeo da eksperimentiše s opcijom skrivanja broja lajkova, ali im tokom pandemije to nije bio prioritet, već im je fokus bio na drugim stvarima i podršci korisnicima.

Iako ideja o skrivanju lajkova ima smisla, mnogi njome ipak nisu bili zadovoljni, a to se pogotovo odnosi na influensere kojima je taj broj važan zbog njihovog uticaja na mrežama, privlačenja novih pratitelja, ali i partnera i oglašivača.

Uticaj „lajka“ na mlade

S druge strane, aktivnosti na društvenim mrežama mnogima stvaraju veliki stres i ponekad se povezuju i s mentalnim problemima, pogotovo među mladima. Naime, njima je svaka objava često neka vrsta dokazivanja među vršnjacima, pa im je broj lajkova veoma bitan jer, što im više ljudi u virtuelnom svetu pokaže palac gore, to je njihova popularnost veća – i na društvenim mrežama, a često i u stvarnom svetu.

Instagram je počeo s testiranjem skrivanja lajkova upravo kako bi pomogao takvim korisnicima i omogućio im da ne budu pod pritiskom i stresom oko broja lajkova nakon svake objave.

Stručnjaci iz Instagrama počeli su da analiziraju rezultate tih testova, pa su zaključili da je najbolje da korisnicima daju izbor da sami odluče šta će uraditi s lajkovima, hoće li ih prikazati ili sakriti. Testiranje takve opcije počeće uskoro na malom broju korisnika, a osim Instagrama, isto će napraviti i druga Zakerbergova mreža – Fejsbuk.

Treba naglasiti da će se objave u takvim slučajevima i dalje moći lajkati i da će korisnicima koji objavljuju sadržaj broj lajkova biti vidljiv u statistici, ali ta brojka neće biti vidljiva drugima. Nije poznato koliko će vremena testiranja trajati i koliki broj korisnika će dobiti mogućnost skrivanja lajkova, prenosi Zimo.

Naravno, sama testiranja nisu garancija da će opcije s kojima se eksperimentiše zaista postati dostupne, međutim, za pretpostaviti je da će svim korisnicima odgovarati da imaju što veću kontrolu nad svojim profilima i prikazom sadržaja ili broja lajkova na njima.

Komentari

Vaš komentar