Fejsbuk će imenovati pravnog predstavnika u Turskoj

SciTech 18. jan. 202119:21
Podeli:
Izvor: N1

Kompanija Fejsbuk je saopštila danas da je počela proces imenovanja pravnog predstavnika u Turskoj kako bi se ta društvena mreža uskladila sa kontroverznim zakonom o društvenim mrežama koji je Ankara usvojila u julu prošle godine.

Zakon traži od kompanija kao što su Fejsbuk i Tviter da imenuju svoje predstavnike koji će se baviti žalbama na sadržaj na svojim platformama.

Ako to odbiju, prete im kazne i mogućnost da im bude smanjena brzina interneta.

„Ova odluka ne menja standarde Fejsbukove kompanije, niti globalni postupak za preispitivanje vladinih zahteva, a povući ćemo predstavnika ako budemo bili suočeni sa bilo kakvim pritiskom“, navodi se u saopštenju komapanije.

Prema zakonu, lokalni predstavnik kompanija za društvene medije imao bi zadatak da odgovori na pojedinačne zahteve za uklanjanje sadržaja koji krši privatnost i lična prava u roku od 48 sati ili da saopšti razlog za odbijanje.

Kompanija će snositi odgovornost za štetu ako se sadržaj ne ukloni ili blokira u roku od 24 sata.

Zakon takodje nalaže da se podaci o društvenim medijima čuvaju u Turskoj, što izaziva zabrinutost zbog prisutne cenzure u toj zemlji.

Turske vlasti kaznile su giganta društvenih medija sa najmanje 40 miliona turskih lira (5,3 miliona dolara) prošle godine zbog nepoštovanja zahteva za imenovanje predstavnika.

Najnovija odluka Fejsbuka doneta je dan pre nego što bi bila izrečena zabrana oglašavanja.

Grupe za zaštitu prava saopštile su da će odluka medjunarodnih tehnoloških kompanija da se povinuju turskom pritisku i imenuju predstavnike dovesti do cenzure i kršenja prava na privatnost i pristup informacijama.

Komentari

Vaš komentar