Facebook News otvara se i u Francuskoj

SciTech 15. feb 202207:232 komentara
Izvor: REUTERS/Dado Ruvic

Facebook će od utorka u Francuskoj pružati uslugu "News feed"-a namenjenu novinskim sadržajima - Facebook News, koja će biti garancija bolje medijske vidljivosti i odgovor na optužbe za dezinformisanje koje se iznose protiv te društvene mreže.

Servis će u početku biti ograničen na manji broj francuskih korisnika Fejsbuka.

Do maja bi trebalo da se proširi na sve korisnike u Francuskoj, saopštila je Meta, američka kompanija u čijem je vlasništvu ta društvena mreža.

Francuska tako postaje peta zemlja u kojoj se otvara Facebook News, nakon Sjedinjenih Država krajem 2019, Velike Britanije u januaru 2021, Nemačke u maju i Australije u avgustu.

„Osim klasičnih Facebook aktuelnosti, Facebook News je mesto na kojem će se isključivo prenositi informacije iz proverenih izvora“, jer će ih proizvoditi pravi mediji, rekao je za AFP Jesper Doub, direktor za partnerstva s informativnim glasilima za Evropu u Meti.

Početak rada Facebook News-a u Francuskoj moguć je zahvaljujući potpisivanju načelnog ugovora sa Savezom za opšte informativne medije (APIG) o kojem je Facebook izvestio u oktobru.

Na osnovu tog ugovora francuski izdavači dnevnih novina dve godine će dobijati naknadu za korišćenje njihovih sadržaja.

Zahvaljujući tom ugovoru, mnogi nacionalni i regionalni dnevnici biće uključeni u Facebook News, pa tako Le Parisien/Aujourd’hui en France, Le Figaro, Le Journal du Dimanche, Les Echos i drugi.

Komentari

Vaš komentar