Evropu očekuje još jedno vruće leto, upozoravaju meteorolozi

SciTech 18. maj. 202216:492 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/Matthew Childs

Svetski meteoservis AccuWeather objavio je veliku sezonsku prognozu za leto 2022. u Evropi u kojoj upozoravaju da bi ovogodišnji letnji period mogao biti topliji od uobičajenog u većem delu kontinenta.

AccuWeatherov tim meteorologa analizirao je vremenske obrasce širom sveta, a sada su otkrili gde će vreme u Evropi biti toplije od uobičajenog i koja područja će biti olujnija od drugih.

Meteorolozi Tajler Rojs i Alan Repert veruju da bi ovo leto moglo biti toplije od uobičajenog za veći deo kontinenta.

Leto će od Portugala do Italije biti toplije nego inače, ali Rojs kaže da će i dalje biti velikih promena tokom cele sezone.

POVEZANE VESTI

Svaki talas iznad normalnih temperatura će verovatno trajati sedmicu ili dve i imati rekordno izazovnu toplotu, ali će biti prekinuti sporim olujnim sistemima koji će sniziti temperature i doneti šansu za padavine.

Rekordno izazovne vrućine biće jedan od najvećih vremenskih faktora leta u južnoj Evropi, upozoravaju meteorolozi, navodeći da bi druga polovina sezone na Balkanskom poluostrvu mogla biti nešto drugačija u odnosu na Pirinejsko poluostrvo.

„Biće perioda u kojima će biti vrućine koja bi ponekad mogle biti intenzivna. A, onda kada se to ne desi, postojaće šansa za oluje“, navodi Rojs.

Slično kao prošlog leta, gradovi širom Balkana ove godine mogu očekivati više dana u kojima će temperatura preći 32 stepena Celzijusa, u poređenju sa dugoročnim prosekom.

Vrući periodi će biti praćeni zabrinutošću zbog suše, iako su po tom pitanju izgledi u ovom regionu Evrope nešto bolji u poređenju sa 2021. godinom, navode iz AccuWeathera.

Ove godine, druga polovina leta verovatno će biti obeležena epizodama grmljavine koja će biti češća nego tokom prvog dela. Međutim, olujno vreme neće okončati sušu.

„Grmljavine će biti mač sa dve oštrice. Dok će padavine pomoći da se ublaži zabrinutost zbog suše širom Balkana, doneće rizik od loših vremenskih prilika, uključujući oluje koje bi mogle oštetiti useve pšenice i kukuruza u celom regionu“, navode meteorolozi, upozoravajući da bi letnje vreme moglo otežati uzgoj povrća u tom regionu.

Naučnici kažu da je prošlo leto bilo najtoplije zabeleženo u Evropi, s temperaturama za jedan stepen Celzijusa višim od proseka u prethodnih 30 godina.

Komentari

Vaš komentar