Elon Mask i kupovina Tvitera – kako i zašto?

SciTech 20. apr 202211:1415 komentara
Izvor: AFP PHOTO / TED CONFERENCES / Ryan LASH

Elon Mask je na TED konferenciji branio svoju ponudu za kupovinu Tvitera, rekavši tokom intervjua na čuvenoj bini da on tu akviziciju vidi ništa manje nego kao prekretnicu za civilizaciju.

Mask je rekao da se predloženi sporazum ne odnosi na ekonomiju poslovanja Tvitera, već na osiguravanje da Tviter ostane platforma od poverenja za demokratiju – opisujući svoju viziju u svojoj karekterističo uvijenoj i ne potpuno definisanoj formi.

U poslednje vreme na društvenim mrežama svedočimo selektivnim restrikcijama, koje neki vide kao gušenje slobode, a ne samo opravdano suzbijanje lažnih vesti, govora mržnje i drugih vrsta zloupotreba, a u ovu problematiku se umešao i sam Mask, a u žižu je došao, kako drugačije, nego preko Tvitera.

„Ovo nije način da se zaradi novac“, rekao je Mask čelniku TED-a Krisu Andersonu. „Moj snažan intuitivni osećaj je da je postojanje javne platforme kojoj se maksimalno veruje i koja je široko inkluzivna izuzetno važno za budućnost civilizacije.

Generalni direktor Tesle i kompanije SpaceX kritikovao je ono što je video kao nedostatak slobode govora na Tviteru, rekavši da bi Tviter trebalo da otvori svoj algoritam kako bi povećao transparentnost u odlukama kompanije o moderiranju sadržaja. To bi odražavalo veliku promenu u načinu rada Tvitera.

„Kod bi trebalo da bude na Githabu tako da ljudi mogu da ga pregledaju i kažu: ‘Vidim problem ovde’, ‘Ne slažem se sa ovim’, mogu da istaknu probleme, predlože promene,“ rekao je Mask.

Olivier DOULIERY / AFP

Upitan kako bi promenio moderiranje sadržaja na Tviteru, Mask je objasnio da je njegov test za to da li se platforma pridržava principa slobode govora jednostavan: „Da li je nekome kome se ne sviđate dozvoljeno da kaže nešto što vam se ne sviđa? I ako je to slučaj, onda imamo slobodu govora“.

Dakle Mask bi načelno da promeni tok današnjih javnih politika, koji su masovno po sistemu „postoje dva tipa mišljenja, moje, i pogrešno“.

Mask se javno upitao, da ukoliko je tvit posebno kontroverzan, možda kompanija ne bi trebalo da ga promoviše, ali je dodao da su zabrane i trajna brisanja, nešto što treba da budi oprez, založivši se za neku vrstu tajmauta, pre nego zabrana.

I on je svestan da čak i ako kupi kompaniju, da će i dalje biti grešaka.

„Mislim da će me i dalje svi kriviti za sve. Ako kupim Tviter i nešto krene naopako, moja je greška 100%. A mislim da će ih biti dosta“.

Upitan da li je imao rezervni plan ako njegova ponuda za kupovinu Tvitera ne uspe, Mask je rekao da ima „različite“ ideje. Ali on je stidljivo odbio da precizira, rekavši da će to morati da sačeka „neko drugo vreme“.

Filantropija

Mask se dotakao i filantropije. Za njega su pomalo entuzijastično SpaceX, Tesla, Neuralink, The Boring Co, filantropija, koju ipak morate da platite.

Filantropija na grčkom znači „ljubav prema čovečanstvu“, dok Mask vodi kompanije koje ga čine najbogatijim čovekom na svetu.

Što nije uobičajeno shvatanje onoga što motiviše filantrope. Ali on ima i za to argument, pošto Tesla „ubrzava održivu energiju, a SpaceX pokušava da obezbedi dugoročni opstanak čovečanstva sa višeplanetskom vrstom, Boring Co. pokušava da reši probleme u saobraćaju, koji je pakao za većinu ljudi.

mask
RED HUBER /Getty via AFP

Mask nije doduše elaborirao kako bi se njegova namera da kupi Tviter za 43 milijarde dolara mogla da se protumači kao filantropska.

Ipak u njegovu odbranu, novac ga nije promenio, živi svoj bazično jednostavni život, u kojem je kao nomad, koji se vrti kroz „rezervne spavaće sobe“ prijatelja kako često ume da kaže. Ne ide na odmor i ne poseduje jahtu, ali koristi svoj privatni avion.

Povezani tekstovi

A i bori se protiv nataliteta (ima sedmoro dece), čija je stopa toliko niska da smo suočeni sa civilizacijskim kolapsom – osim ako se ne vratimo na održivi nivo.  Svetska populacija se i dalje povećava, ali po stopi od oko 1% godišnje, što je pad od oko 2,1% u odnosu na 1960-e, a kaskadni efekti pandemije koronavirusa na rast stanovništva se još uvek mere, i kada se budu objavili neće biti preterano buditi optimizam.

Komentari

Vaš komentar