Džef Bezos danas leti u svemir, ide na veću visinu od Brensona

SciTech 20. jul. 202109:0623 komentara
Podeli:
Džef Bezos
Izvor: REUTERS/Isaiah J. Downing/File Photo

Džef Bezos, najbogatiji čovek na svetu, spreman je da danas poleti u svemir u svom raketnom brodu "Nju šepard" u istorijskom podorbitalnom letu, što je nova prekretnica u privatnim putovanjima u kosmos.

Američki milijarder će u 15.00 časova po srednjoevropskom vremenu poleteti iz pustinje u Zapadnom Teksasu do ivice svemira, a let će trajati 11 minuta.

Pre devet dana, njegov veliki konkurent Ričard Brenson obavio je uspešno prvi turistički let do svemira preko svoje kompanije „Virdžin galaktik“, ali će Bezos dostići veću visinu – 100 kilometara u poređenju sa Brensonovih 86 kilometara.

povezane vesti

Zajedno sa Bezosom u raketnom brodu će biti njegov brat Mark, potom avijatičarka Voli Fank (82) i tinejdžer koji je nedavno završio srednju školu Oliver Dimen (18), kao najstarija i najmlađa osoba koje će stići do svemira.

„Uzbuđen sam, ali ne i nervozan. Videćemo kako ću se osećati kada budem vezan u sedištu“, rekao je Bezos stanici „Foks“.

On je dodao da su posada i raketa spremni i da svi imaju dobar osećaj o predstojećem letu.

Fankova je bila deo grupe „Merkur 13“ i prošla je obuku za Nasine astronaute početkom šezdesetih godina prošlog veka, ali nije dobila priliku da leti u svemir zbog svog pola.

Dimen je prva mušterija koja plaća za let Bezosovoj kompaniji „Blu oridžin“. On planira da od septembra studira fiziku i menadžment inovacija na Univerzitetu u Utrehtu. Njegov otac je šef kompanije za investicioni menadžment „Somerset kapital partners“.

Bezos je osnovao „Blu oridžin“ 2000. godine, a „Blumberg“ procenjuje njegovo bogatstvo na 206 milijardi dolara.

Komentari

Vaš komentar