Dva vikinška rođaka ‘ponovo zajedno’ u Danskoj nakon hiljadu godina

SciTech 11. jun. 202109:06
Podeli:
Izvor: Ritzau Scanpix/Ida Marie Odgaard via Reuters

Nakon razdvojenosti duže od hiljadu godina, dvojica vikinških ratnika iz iste porodice ponovo su zajedno u danskom Nacionalnom muzeju, zahvaljujući DNK analizi.

Jedan od Vikinga umro je u Engleskoj u 11. veku od posledica povreda glave u svojim dvadesetim godinama. Sahranjen je u masovnoj grobnici u Oksfordu.

Drugi je umro u Danskoj u pedesetim godinama, a i na njegovom kosturu su vidljivi tragovi udaraca koji upućuju na to da je bio ratnik.

DNK mapiranje kostura iz vikinške ere, od osmog do 12. veka, omogućilo je arheolozima da utvrde kako su dvojica ratnika u srodstvu.

„To je značajno otkriće jer nam sada omogućuje da pratimo tragove kretanja iste porodice u prostoru i vremenu“, kazala je arheološkinja Žanet Varberg.

Kostur mladića u dvadesetim godinama danskom muzeju je pozajmljen iz muzeja u Oksfordu na tri godine.

Istorijski konsenzus je da su danski Vikinzi počeli sa napadima na Škotsku i Englesku od osmog veka.

„Mlađi od dvojice muškaraca možda je stradao u jednoj takvoj vikinškoj akciji, ali postoji i teorija po kojoj su kosturi iz masovne grobnice žrtve odluke tadašnjeg engleskog kralja Etelreda Drugog, koji je 1002. naredio da svi Danci u Engleskoj budu pobijeni“, kazala je Varberg.

Iako je potvrđeno da su dvojica muškaraca u rodu, nemoguće je utvrditi precizno u kakvom. Možda su bili polubraća, možda deda i unuk ili stric i nećak.

„Jako je teško utvrditi da li su živeli u isto vreme ili možda postoji razlika u naraštajima, jer u grobovima nije bilo materijala koji bi nam omogućili precizno datiranje. Zato imamo marginu od plus ili minus 50 godina“, rekla je Varberg.

Komentari

Vaš komentar