Đurđević o klimatskim promenama: Suočavamo se s problemom koji je već tu

SciTech 01. mar 202218:101 komentar
Podeli:

Profesor na grupi za meteorologiju Fizičkog fakulteta Vladimir Đurđević izjavio je u Danu uživo, govoreći o klimatskim promenama, da "uopšte više ne pričamo o nekom problemu koji će nas dočekati u budućnosti, nego se suočavamo sa problemom koji je tu". "Imamo još jedno desetak godina da napravimo vidljive pomake, trenutno se pomaci dešavaju, ali proces mora da počne sad, do 2050. više ne smeju da se koriste ugalj, nafta i gas. Problem s klimatskim promenama je što nema povratka unazad", upozorio je Đurđević.

Govoreći o izveštaju Međunarodnog panela za klimatske promene, rekao je da su rizici mnogobrojni, a da u vezi sa izveštjem nisu zanimljive same procene.

„Uopšte više ne pričamo o nekom problemu koji će nas dočekati u budućnosti, nego se suočavamo sa problemom koji je tu. Klima je trenutno promenjena, te promene su već toliko velike da trenutno naša infrastruktura nije odgovarajuća. Sve je trenutno pod pretnjom i izmenjeni klimatski uslovi utiču negativno na sve to“, kaže.

U našem regionu su, kaže, suše i ekstremne padavine.

„Imali smo niz suša poslednjih desetak godina, to je nešto što će naše poljoprivrednike sačekati u budućnosti, s druge strane ekstremne padavine, vidimo da po gradovima često bujične poplave prave probleme. Naša infrastruktura nije prilagođena na trenutne uslove, a tek neće biti. Toplotni talasi, visoke temperature… Verovatno će u bliskoj budućnosti polovina sveukupnog svetskog stanovništva biti izložena riziku od toplotnih talasa“, kaže on.

Navodi da je spisak tih rizika i negativnih efekata, nažalost, prilično dugačak, ali da je jedna od dobrih strana nas kao zemlje što nemamo izlaz na more.

Ističe da su od početka osamdesetih godina apeli naučne zajednice da se napuste fosilna goriva.

„Da ugalj, nafta i gas ne budu izvori energije, svu energiju da dobijamo iz obnovljivih izvora, tu mogu potencijalno da se pojave izvori poput geotermalne energije, biomasa, bioenergija donekle… U principu vetar i sunce treba da budu ono na šta treba da se usredsredimo. Imamo još jedno desetak godina da napravimo vidljive pomake, trenutno se pomaci dešavaju, ali proces mora da počne sad, do 2050. više ne smeju da se koriste ugalj, nafta i gas. Problem s klimatskim promenama je što nema povratka unazad“, upozorio je Đurđević.

Komentari

Vaš komentar