Đaci iz Vranja osmislili statične bicikle i pobedili na globalnom “Dizajnatonu”

SciTech 02. mar. 202108:22 > 11:503 komentara
Podeli:
Izvor: Grad Vranje

Dizajnirajući statične bicikle za školska dvorišta, tako da učenici i građani mogu da se bave zdravim načinom života, četiri učenika Osnovne škole “Svetozar Marković” iz Vranja pobedili su na trećem Globalnom dečijem dizajn maratonu “Dizajnaton” u Beogradu. Reč je o takmičenju koje se istovremeno održalo u 20 zemalja, a među 1.200 dece iz celog sveta, koja su dizajnirala predloge rešenja za bolju planetu, našla su se i 30 iz Srbije.

Kako pišu Južne vesti, deca su rešenja na temu “Održivi izvori energije i klimatske promene” kreirala pomoću elektro-komponenti, programiranja sa Mikrobit-om, upotrebljavajući različite kreativne materijale. Sa njima su radili edukatori iz oblasti dizajna, ekologije i održivog razvoja, kao i novih tehnologija.

Prikupljena električna energija koristila bi se za punjenje mobilnih telefona, laptopova i osvetljenje školskog dvorišta.

Vranjski osnovci Vila Stanković, Jovana Stojičić, Luka Ordić i David Stanojković, okupljeni u timu “Ekopetoškolci” osmislili su rešenje “Teretana kao elektrana”, tako što su napravili prototip od materijala koji može da se reciklira, a sastoji se od generatora i akumulatora.

Korišćenjem bicikle mehanička energija se pretvara u električnu i puni bateriju. Na pedalu bicikle integrisali su mikro bit koji broji količinu proizvedene kinetičke energije i radio talasima šalje drugom mikro bitu koliko je baterija napunjena i koliko je prikupljeno električne energije. Prikupljena električna energija koristi se za punjenje mobilnih telefona, laptopova i osvetljenje školskog dvorišta – piše na gradskom sajtu.

“Ekopetoškolci” imaju u planu da potraže podršku kompanija u realizaciji ideja i da im doniraju sadnice za školsko dvorište kako bi pravili male šume koje bi u budućnosti prečišćavale vazduh.

Komentari

Vaš komentar