Deo kineske rakete kruži oko Zemlje, očekuje se njen pad, ali se ne zna gde

SciTech 07. maj 202116:5029 komentara
Raketa kina
Izvor: AFP/STR

Veći deo ostataka velike kineske rakete za koju se očekuje da će se ovaj vikend vratiti u atmosferu izgoreće pri povratku, pa je malo verovatno da uzrokuje bilo kakvu štetu, rekao je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin.

Raketa „Dugi marš 5B“ lansirana je 29. aprila s kineskog ostrva Hanan, noseći na sebi bespilotni modul Tianhe, koji sadrži ono što će postati stambeni prostor na trajnoj kineskoj svemirskoj stanici.

Lokacija sletanja rakete u Zemljinu atmosferu pri padu iz svemira „ne može se odrediti sve do nekoliko sati pre njenog ulaska“, koji bi se trebalo da se dogodi oko 8. maja, saopštilo je Američka svemirska komanda.

Govoreći u Pekingu, portparol Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin rekao je da Kina pomno prati povratak rakete u atmosferu te da će većina njenih komponenti biti spaljena pri povratku.

„Mogućnost da ovaj proces izazove štetu na površini izuzetno je niska“, rekao je.

Ostaci rakete „Dugi marš 5B“ verovatno će pasti u međunarodne vode, izvestio je u sredu kineski Global Times.

S obzirom na sadašnju putanju rakete, trag krhotina verovatno će pasti severno u liniji Njujorka, Madrida ili Pekinga, a južno u liniji Čilea i Velingtona ili bilo gde između, rekao je ove nedelje astrofizičar s Harvarda  Džonatan MakDauel.

Lansiranje modula Tianhe prva je od 11 misija potrebnih da bi se završila kineska svemirska stanica.

Čelnik Pentagona Lojd Ostin rekao je da neće uništiti kinesku raketu koja se ovog vikenda treba nekontrolisano da vrati u atmosferu, kritikujući indirektno Peking zbog gubitka kontrole.

Ovo nije prvi put da Kina gubi kontrolu nad svemirskom letelicom kod njenog povratka na Zemlju. U aprilu 2018. svemirska laboratorija Tiangong-1 raspala se pri prolasku kroz atmosferu dve godine nakon prestanka rada. Kineske vlasti su tada negirale da su izgubile nadzor nad laboratorijom.

Komentari

Vaš komentar