Darvinove beležnice vraćene u biblioteku Kembridž 20 godina nakon nestanka

SciTech 07. apr. 202215:37 > 15:38
Podeli:
Izvor: Stuart Roberts/Handout via REUTERS

Dve sveske u vlasništvu britanskog prirodnjaka Čarlsa Darvina, od kojih je jedna sadržala skicu njegovog čuvenog „drveta života“, vraćene su u biblioteku Univerziteta Kembridž, više od 20 godina nakon što je prijavljen njihov nestanak.

Darvin je 1837. skicirao u svojoj svesci prvo „drvo života“ u kome je pokušao da pokaže kako su životinje, biljke i bakterije međusobno povezane. Takav prikaz evolucije koristi se od ranog 19. veka do danas.

Sveske su pronađene 9. marta u dobrom stanju u poklon kesi ostavljenoj na podu biblioteke.

Pored njih u torbi je stajala ispisana poruka: „Srećan Uskrs bibliotekaru“, saopštila je biblioteka.

„Beležnice mogu biti male, džepne veličine, veličine razglednice, ali njihov uticaj na istoriju nauke i njihov značaj za našu svetsku kolekciju nikako nije precenjen“, rekla je Džesika Gardner, bibliotekarka u biblioteci Univerziteta u Kembridžu.

Darvin je skicirao svoje ideje o evolucionom stablu 1837. dok je plovio kao prirodnjak na brodu HMS Beagle, više od dve decenije pre nego što je objavio potpuniju sliku "drveta života" u svojoj knjizi "O poreklu vrsta", izvestila je biblioteka.

Sveske su takođe poznate kao sveske za transmutaciju jer je Darvin po prvi put teoretisao transmutaciju vrsta u njima.

Istražujući obalu Južne Amerike, prikupio je uzorke i popunio 15 terenskih svezaka sa zapažanjima o temama kao što su zoologija, botanika, arheologija i lingvistika, kao i podacima kao što su geografska širina i dužina, očitavanja barometara, merenja temperature i dubine, skice mapa, kao i lične podatke kao što su dnevnički zapisi, liste za kupovinu i finansijski podaci.

Sveske su uklonjene iz velike sobe biblioteke u Kembridžu da bi bile fotografisane krajem 2000. godine, a njihov nestanak je prijavljen u januaru 2001. Ali tek 2020. biblioteka je zaključila da su verovatno ukradene, a ne izgubljene.

Policijska istraga o nestanku vrednih Darvinovih zapisa je u toku.

Komentari

Vaš komentar