Čovek kojem grabljivice jedu iz ruke i sa glave

SciTech 16. apr 202218:251 komentar
Izvor: Minasse Wondimu Hailu/Anadolu Agency

Iako je sokolarstvo ili treniranje sokola postojalo kroz istoriju, Nibras Suleiman (27) iz Etiopije podigao ga je na novi nivo time što pticu grabljivicu hrani bez upotrebe rukavica.

Stojeći nasred dvorišta, ispruži ruku u kojoj na otvorenom i nezaštićenom dlanu drži komad mesa. Soko se spušta, grabi komad mesa i leti nazad na betonski krov. Nekoliko drugih sokolova se takođe spustilo i uzelo meso s njegovog otvorenog dlana.

Stručnjaci ističu da ove grabljivice poseduju oštre kandže, dobro građena krila i kljunove i mogu uzeti meso iz ruke.

Svestan ovih opasnosti, Nibras komad mesa stavlja i na vrh glave. Soko poleće i uzima meso, a da pritom ne povredi Nibrasa.

”Od ovog šoua zaradim dovoljno da mogu da prehranim porodicu. Sokolove sam počeo da treniram pre 15 godina“, rekao je Nibras u razgovoru za Anadiju.

U blizini pijace mesa u Harareu, ljudi dolaze u većim grupama kako bi videli Nibrasa i njegove sokolove.

Govoreći o svom prijateljstvu sa sokolovima, prisetio se da mu je pre 15 godina soko uzeo hranu iz ruke. Odmah je pomislio da bi mogao da trenira ove veličanstvene ptice.

Sada se ovim poslom bavi iz ljubavi, ali i kako bi zabavio druge ljude.

Ne samo sa njegovog dlana, već Nibrasovi sokoli uzimaju komade mesa iz ruku posetilaca pod njegovim vodstvom.

”Ovo je moj poziv i nastaviću da ga radim. Bog mi je dao sposobnost i ja je koristim u dobre svrhe”, rekao je on uz osmeh.

Danijel Vorku, stručnjak u Zavodu za zaštitu života u divljini u Etiopiji, kazao je da je treniranje sokola bez upotrebe rukavica, kao i veština da ptica uzme komad mesa bez nanošenja povreda osobi koja ga drži, neverovatna.

Komentari

Vaš komentar