Brnabić predstavila projekat BIO4 kampusa: Promeniće Srbiju i ojačati ekonomiju

SciTech 13. jul 202214:17 > 14:3019 komentara
ANA BRNABIC BIO4 kampus
Izvor: Tanjug/Strahinja Aćimović

BIO4 kampus je ogroman vizionarski projekat na kome radimo preko 18 meseci, izjavila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i dodala da je ubeđena da će taj projekat "dodatno pozitivno promeniti sudbinu naše zemlje, ojačati našu ekonomiju, našu konkurentnost, podići prosečne plate i penzije zato što će stvoriti ogromnu dodatnu vrednost".

Brnabić je, na predstavljanju idejnog rešenja za BIO4 kampus u Vladi Srbije, rekla da će taj projekat obezbediti da mladi ostaju u Srbiji i da se mnogi ljudi doseljavaju u Srbiju kako bi radili na nekim od najzanimljivijih, najinovativnijih i najizazovnijih projekata u oblasti biotehnologije“.

„Biotehnologija je, bez ikakve sumnje, budućnost“, istakla je Brnabić.

Podsetila je da su u Srbiji od 2017. godine otvorena četiri naučnotehnološka parka, nekoliko startap centara i centar za čuvanje podataka. Takođe, Brnabić je rekla da je Srbija uspela da privuče najveći deo stranih kompanija kao i da je sektor informaciono-komunikacionih tehnologija postao najveći izvozni sektor.

„Uspeli smo tri puta da uvećamo izvoz IT usluga. Verujemo da će ove godine izvoz preći 2,5 milijardi evra. Uticali smo da rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) bude nešto veći uprkos krizi, da brže rastu plate u Srbij i pozicionirali smo se kao jedna od lidera u centralnoj i istočnoj Evropi u primenama tehnologija“, rekla je Brnabić.

Izgradnja BIO4 kampusa trebalo bi da počne u prvoj polovini 2023. godine, a useljenje se očekuje u prvoj polovini 2025. godine Oko 190 miliona evra biće uloženo u izgradnju BIO4 kampusa i još oko 100 miliona evra za njegovo opremanje.

Premijerka je istakla da se pregovara sa Razvojnom bankom Saveta Evrope u vezi sa finansiranjem izgradnje tog kampusa. Ukoliko se ne dobije potvrdan odgovor, onda će se potražiti neki drugi načini finansiranja, sredstva iz drugih kredita kao što je Evropska banka za obnovu i razvoj i Evropska investiciona banka.

Kako je ranije najavljeno, u okviru BIO4 kampusa nalaziće se Biološki i Farmaceutski fakultet Univerziteta u Beogradu i pet naučnih instituta: Institut za molekularnu genetiku i genetička istraživanja, Centar za održivo upravljanje bioresursima i prirodnim produktima PANDA Instituta za biološka istraživanja Siniša Stanković, Institut za medicinska istraživanja, Institut za multidisciplinarna istraživanja i deo Instituta za razvoj veštačke inteligencije.

Kampus će biti smešten u neposrednoj blizini Instituta za virusologiju, vakcine i serume Torlak i novog sedišta Agencije za lekove i medicinska sredstava (ALIMS), sa kojima će činiti jedinstvenu biomedicinsku celinu.

Komentari

Vaš komentar