Bolnica za slonove u Indiji: Samo oko 40.000 azijskih slonova ostalo u divljini

SciTech 15. maj. 202214:484 komentara
Podeli:
slonovi
Izvor: Shutterstock

Medicinski centar u Maturi, 180 kilometara južno od indijske prestonice Nju Delhija, opremljen svim modernim aparatima, svakodnevno prima pacijente koji ispred objekta čekaju na svoj red.

Pacijenti koji čekaju dijagnozu, lasersko lečenje, termoviziju, ultrazvuk, hidroterapiju, pa čak i karantin nisu ljudi, već najveće kopnene životinje – slonovi.

Kartik Satjanarajan, šef „Wildlife SOS“, neprofitne organizacije za zaštitu prirode, povodom Svetskog dana veterinara rekao je da su rehabilitacija životinja i podizanje svesti važni za zaštitu divljih životinja.

„Sada je samo oko 40.000 azijskih slonova ostalo u divljini. Ostali su u zatočeništvu, oteti iz svojih prirodnih staništa. U Indiji su prakse poput jahanja slonova u svrhu turizma, korišćenja slonova u svadbenim povorkama i prosačenja i dalje uobičajene uprkos povećanju svesti o zaštiti životinja“, rekao je Satjanarajan za agenciju Anadolija.

Pored Centra za očuvanje i negu slonova (ECCC) u Maturi u Utar Pradešu, koji je osnovan 2010. godine, organizacija je uspostavila još jedan centar sada u Harjani, u blizini glavnog grada Nju Delhija.

Rekao je da se bolnica bavi problemima zatočenih slonova u Indiji, koji su u privatnom vlasništvu, korišćeni za prosačenje ili ih drže u hramovima ili su prisiljeni da nastupaju u cirkusima.

Povređeni, bolesni i stari slonovi koji su sada "bez posla" postrojeni su u centru Matura.

Veterinari u bolnici kažu da i nakon rehabilitacije slonovi ostaju u potpunosti zavisni od ljudi za svoj svakodnevni opstanak.

"Tim stručnih veterinara pruža najbolju moguću negu ovim maltretiranim životinjama. Bolnica je opremljena za testiranje i dijagnostiku slonova na mnoštvo bolesti i patogena", rekao je Satjanarajan.

Posvećeni tim veterinara i obučenog osoblja radi danonoćno kako bi zadovoljili potrebe spasenih slonova i kako bi ih uverili da su na sigurnom mestu.

Dr Arun Ša, direktor SOS-a za divlje životinje, rekao je da se veterinari brinu o spasenim slonovima koji pate od kritičnih bolesti.

"Mnogi slonovi gube vid zbog neuhranjenosti ili povreda. Takvi slonovi zahtevaju stalno praćenje i posebne pogodnosti kao što je gumena podloga u ograđenim prostorima. Veterinari pružaju dnevnu medicinsku negu potrebnu ovim slonovima, a istovremeno pripremaju planove ishrane za svakog slona kako bi bili zdravi", rekao je Ša.

Bolnica sprovodi redovne krvne analize slonova i prati njihovo zdravstveno stanje, a pored toga održava redovne radionice za gostujuće veterinare, biologe i čuvare slonova iz celog sveta.

Komentari

Vaš komentar