Bezosu društvo za let u svemir pravi najmlađi astronaut u istoriji

SciTech 16. jul. 202107:064 komentara
Podeli:
Džef Bezos
Izvor: REUTERS/Isaiah J. Downing

Osamnastogodišnjak Oliver Demen će 20. jula postati najmladji astronaut u istoriji, a poleteće zajedno sa američkim milijarderom Džefom Bezosom na prvom letu u svemir letelice Bezosove kompanije "Blu oridžin".

Kompanija „Blu oridžin“ saopštila je da će umesto pobednika na aukciji za jedno mesto na prvom letu u svemir sa Bezosom putovati 18-godišnjak Demen.

Povezane vesti:

Kompanija je navela da će on biti prvi klijent koji plaća, ali nije navela cenu karte.

Pobednik aukcije, koji je za mesto platio 28 miliona dolara, želi da ostane anoniman i putovaće u nekoj budućoj misiji, navela je kompanija.

Na prvom letu „Blu Oridžina“ sa putnicima će pored Bezosa biti i njegov brat Mark i Voli Fank (82), koja će biti najstarija astronautkinja u istoriji.

Njih četvoro će poleteti iz zapadnog Teksasa u raketi „Nju Šeperd“ na let od deset minuta.

Ovo će biti „početak komercijalnih operacija za Nju Šeperd“, letelice Blu oridžina, rekao je Bob Smit, šef kompanije.

„Oliver predstavlja novu generaciju ljudi koji će nam pomoći da izgradimo novi put ka svemiru“, rekao je on.

Olivije Demen maturirao je 2020. i poseduje dozvolu privatnog pilota.

Za Demena, fasciniranog svemirom, Mesecom i raketama od četvrte godine, ovaj let je ostvarenje njegovog životnog sna.

Namerava da studira fiziku i upravljanje inovacijama na Univerzitetu Utreht u Holandiji od septembra.

Kompanija nije navela iz koje je zemlje, ali njegov javni Instagram profil ima uglavnom komentare napisane na holandskom.

Bezos, osnivač Amazona i najbogatiji čovek na svetu, nada se da će se pridružiti Ričardu Brensonu i klubu milijardera koji su stigli u svemir u letelici svoje kompanije.

Iako će Bezos biti drugi u ovom poslu, „Blu oridžin“ naglašava da je njihovo iskustvo putovanja superiornije u odnosu na kompaniju „Virdžin galaktik“. Za razliku od svog konkurenta Bezosova letelica „Nju Šeperd“ će preći međunarodno priznatu granicu za svemir na visini od 100 kilometara, a kompanija navodi takodje da je njena raketa prihvatljivija i za životnu okolinu.

Ambicije kompanije se ne zaustavljaju na svemirskom turizmu jer se nada da će postati veliki saradnik za misije američke svemirske agencije NASA poput kompanije „Spejseks“ Ilona Maska.

Komentari

Vaš komentar