Beograđanka radila na roveru koji je sleteo na Mars

SciTech 23. feb. 202111:0426 komentara
Podeli:
NASA/JPL-Caltech via AP

Dragana Perković Martin iz Beograda bila je deo tima NASA stručnjaka zaduženih za radarske sisteme misije sletanja rovera na površinu Marsa.

Kako je rekla za Radio-televiziju Srbije, njen tim bio je zadužen za pravljenje radara koji je proizvodio podatke brzine kretanja vozila do površine Marsa i razdaljine vozila od površine planete.

povezane vesti

„Mi smo učestvovali u tih sedam minuta terora. Ja sam vodila taj tim i kao jedan od sistem-inžejera koji su bili odgovorni za to kako radar funkcioniše u toku sletanja“, objasnila je Perković Martin.

Ona je sa timom na radaru radila nešto više od osam godina, a nakon sletanja taj radar više nije potreban roveru i ili odleti ili se sruši nedaleko od rovera.

„Rover ostaje bez radara za spuštanje, mada rover na sebi ima drugi radar koji će nastaviti da proizvodi naučne podatke“, istakla je Perković Martin.

Ona je dodala da za sada rover nije slao nikakve značajne naučne podatke, ali je poslao „divnu panoramu koja je fotografisana tokom provera jedne od glavnih kamera koja se nalazi na roveru“.

Perković Martin je završila Osnovnu školu „Jovan Dučić“ u Beogradu, išla je u 10. gimnaziju, potom u srednju školu na Malti, studirala je elektrotehniku na Univerzitetu na Malti, a postdiplomske studije završila na Univerzitetu u Masačusetsu, dok je u Džet propulšn laboratiriji (Jer Pripulsion Laboratory) 13 godina.

Komentari

Vaš komentar