Beograd na drugom mestu u Evropi po nepredvidivosti padavina

SciTech 24. avg 202113:202 komentara
Izvor: N1 (arhiva)

Beograd je jedna od deset evropskih prestonica sa najmanje predvidivim vremenom, a po nepredvidivosti padavina i učestalosti ledenih dana nalazi se u vrhu liste, pokazuje istraživanje portala uswitch.com.

Sa ukupno 55 bodova od mogućih 100, Beograd se našao na devetom mestu po nepredvidivosti vremena, zajedno sa Skopljem, Luksemburgom i Budimpeštom.

Na prvom mestu je prestonica Estonije Talin, sa 69 bodova, a iza nje su Riga (Letonija), Helsinki (Finska), Bern (Švajcarska) i Vaduc (Lihtenštajn).

Istraživanje je obuhvatilo 35 glavnih gradova evropskih zemalja, a lista je sastavljena na osnovu šest faktora – oblačnost, učestalost ledenih dana, padavine, temperatura, učestalost kišnih dana i trajanje sunčanih perioda.

Najnepredvidivija vremenska pojava u Beogradu je učestalost ledenih dana (72 odsto), po čemu se našao na trećem mestu, dok je po nepredvidivosti padavina (71 odsto) zauzeo čak drugo mesto.

Bratislava ima najveću nepredvidivost učestalosti ledenih dana, a Sofija padavina.

Kada je u pitanju oblačnost, najmanju predvidivost ima Lisabon, a visoko rangirani su i Zagreb, Sofija, Ljubljana i Skoplje.

Stokholm i Riga su prestonice u kojima su najverovatnije neočekivane promene temperature, dok je Beograd po tom faktoru na šestom mestu.

Tačan broj kišnih dana najteže je predvideti u skandinavskim zemljama. Glavni gradovi Švedske, Norveške i Danske nalaze se u prvih deset evropskih prestonica po nepredvidivosti učestalosti kišnih dana, a na vrhu liste je glavni grad Finske.

Na prvom mestu po nepredvidivosti sunčanih perioda su Bern i Oslo, gde broj sunčanih sati varira od pet do 16 sati, zavisno od meseca.

Procenat nepredvidivosti učestalosti kišnih dana i sunčanih perioda u Beogradu je ispod 50 odsto.

Prestonice Evrope sa najpredvidivijim vremenom su Valeta, Nikozija, Dablin, London i Rim.

Komentari

Vaš komentar