Beloglavi supovi iz Španije pušteni u prirodu na Kipru radi spasavanja vrste

SciTech 28. sep 202223:562 komentara
Izvor: Tanjug/AP Photo/Philippos Christou

Na Kipru je u prirodu pušteno petnaest beloglavih supova nabavljenih iz Španije radi oživljavanja ostrvske populacije tih ptica koja je zbog zlonamernog trovanja spala na svega desetak primeraka, rekli su stručnjaci za očuvanje prirode u Nikoziji.

Prema navodima organizacije „LIFE with Vultures CY“, te velike ptice su iz Španije dopremljene pre oko godinu dana, ali su držane u posebnim kavezima kako bi se pre puštanja na slobodu prilagodile lokalnim uslovima.

Na pribavljene ptice zakačeni su GPS transmiteri kako bi se pratilo njihovo kretanje i pazilo na njihovo zdravlje.

Iskustva iz drugih evropskih zemalja pokazuju da će se uvezene ptice pomešati s preostalim domaćim primercima na mestima za ishranu i odmor.

Konzervatori kažu da obnavljanje populacije beloglavih supova na Kipru u ranijim razmerama ostaje dugoročni cilj, a da je najhitniji izazov – uklanjanje otrovnih mamaca u prirodi kao najveće pretnje za ovu vrstu ptica.

Jedna skorašnja studija prognozira da će beloglavi supovi iščeznuti s Kipra u narednih 15 godina ako ne prestane trovanje ptica i ako se nove ne unesu iz inostranstva.

Iz Španije gde živi između 90 i 95 odsto celokupne evropske populacije tih ptica, na Kipar će iduće godine biti doneto i pušteno još 15 beloglavih supova.

Beloglavi supovi mogu biti dugački do 1,2 metra s rsponom krila do 2,8 metara, a hrane se lešinama životinja.

Komentari

Vaš komentar