Australija usvojila zakon koji obavezuje Google i Facebook da plaćaju vesti

SciTech 25. feb. 202110:16
Podeli:
Izvor: Pixabay

Australijski parlament usvojio je zakon kojim se obavezuju velike kompanije, među kojima su Google i Facebook, da plaćaju medijima za prenošenje medijskih sadržaja.

Povezane vesti

Vlada je navela da se ovim zakonom „garantuje da medijske kuće dobijaju pravednu nadoknadu za sadržaje koje proizvode, što će doprineti da oživi novinarstvo u javnom interesu u Australiji“.

Zakonom se otvara put da ta dva tehnološka giganta investiraju desetine miliona dolara u sporazume oko prenošenja medijskih sadržaja.

To bi moglo da se pokaže kao model za rešavanje sukoba između tehnoloških giganata i regulatornih tela u svetu oko ujednačenja odnosa između tradicionalnih medija koji su u velikim finansijskim teškoćama i velikih tehnoloških kompanija koje dominiraju internetom i uzimaju ogroman deo prihoda od reklamiranja.

Kompanija Google će od sada plaćati za sadržaje vesti koji se pojavljuju na njegovom novom proizvodu, nazvanom „Google News Showcase“, a Facebook treba da plati onima koji se pojavljuju na njegovom proizvodu News, koji treba da bude pokrenut u Australiji kasnije ove godine.

Facebook i australijska vlada su bili u sporu oko ovog pitanja. Facebook je prvo, kao odgovor na nacrt zakona, blokirao objavljivanje linkova sa informacionim člancima iz lokalnih ili međunarodnih medija, ali onda je odustao od tog pristupa i postigao dogovor sa australijskim vlastima.

Grupa Marka Zakerberga, koja je vlasnica Instagrama i WhatsApp, najavila je da će investirati „najmanje“ milijardu dolara u sadržaje vesti tokom naredne tri godine. Ova nova sredstva, kako je najavljeno na blogu šefa za odnose sa javnošću te društvene mreže, će se dodati na 600 miliona dolara uloženih u medije od 2018. godine.

Google je već prihvatio da isplati „znatne sume“ za sadržaj medijske grupe Ruperta Mardoka News Corp, koja se zalagala za novi australijski zakon.

Komentari

Vaš komentar