Australija ulaže 630 miliona evra u spasavanje Velikog koralnog grebena

SciTech 29. jan 202217:196 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/David Gray/File Photo

Vlada Australije je najavila da će potrošiti još milijardu australijskih dolara (oko 630 miliona evra) na poboljšanje stanja Velikog koralnog grebena, nakon što je sprečila da se nađe na listi ugrožene svetske baštine.

Kritičari vlade tvrde da je investicija pokušaj konzervativne koalicije da popravi rejting uoči parlamentarnih izbora, dok ništa ne radi na uklanjanju najveće pretnje koralima, porasta temperature okeana.

Povezane vesti

Više od polovine navedenog iznosa biće tokom devet godina uloženo u sanaciju erozije zemljišta duž severoistočne obale Australije, poboljšanje stanja zemljišta i smanjenje oticanja hranljivih materija i pesticida u okean.

Deo novca će biti dodeljen agenciji koja upravlja Velikim koralnim grebenom, sa ciljem smanjenja pretnji od bodljikave morske zvezde i sprečavanja ilegalnog ribolova.

Jedan deo novca namenjen je za istraživanje načina povećanja otpornosti grebena.

Australija je u julu prošle godine uspela da spreči Organizaciju UN za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko) da umanji status Velikog koralnog grebena i označi ga ugroženim zbog štete izazvane klimatskim promenama.

Dve trećine Velikog koralnog grebena oštećeno je jer je izrazito visoka temperatura okeana 2016, 2017. i 2020. godine dovele do takozvanog izbeljivanja korala, stanja u kojem su znatno podložniji bolestima i uginuću.

Unesko je zatražio od vlade Australije da do utorka pruži više informacija o tome šta preduzima na zaštiti korala. Vlada je saopštila da će poslati odgovor u tom roku.

Komentari

Vaš komentar