Astrofizičar: Asteroidi prolaze svakodnevno, moramo imati planetarnu odbranu

SciTech 28. sep 202212:047 komentara
NASA, DART
Izvor: NASA/Johns Hopkins/Handout via REUTERS

NASA je uspešno pogodila asteroid Dimorfos letelicom DART. Bila je to istorijska misija jer se radilo o "prvom planetarnom testu za odbranu" Zemlje od potencijalnog udara, tako da asteroid skrene s njegove putanje. Astrofizičar Jovan Aleksić kaže za N1 da je letelica uspešno izvela zadatak, a da li je asteroid skrenuo sa svoje putanje, znaće se za nekoliko nedelja.

Aleksić pojašnjava da su asteroidi mala tela u Sunčevom sistemu kojih ima oko milion.

„Međutim, i takva mala tela mogu da naprave ozbiljnu štetu ukoliko dođe do sudara sa Zemljom. Ima oko milion asteroida, od tih milion, oko 30.000 su bliski Zemlji, a otprilike 2.000 su potencijalno opasni. To znači da u nekom trenutku mogu dovoljno da se približe da se sudare sa Zemljom“, rekao je.

POVEZANE VESTI

Kako kaže Aleksić, ideja ovakvih misija koje imaju za cilj odbranu planete, je da se na vreme primete i određenim tehnikama preduprede udari.

„Problem je što asteroidi ne sijaju, oni odbijaju sunčevu svetlost, često su tamni, ne vide se dok nam se ne približe, a onda je kasno. Veliki asteroidi se lako vide, problem je sa ovim manjim, koji se ne vide, veličine 100, 200 do 500 metara. Oni ne mogu da nam se primete, a naprave štetu“, objašnjava Aleksić.

Misija NASA prethodnog dana imala je za cilj da pokaže da li asteroid može da se skrene s putanje. Izabrani asteroid nije bio opasan za Zemlju.

„Cilj misije je bio isprobavanje, zato je testiranje izvršeno na jednom bezopasnom asteroidu“, napominje.

Namerno je, kaže, izabran takav asteroid.

„Jedna od tehnika je da se on udari sa strane i skrene s putanje. U slučaju asteroida reda veličine 100 i više metara, dok je ova letelica veličine jedne manje sobe, velika je nesrazmera, kao kad bi muva udarila u slona, ona ne može da ga skrene mnogo. Ali, ako se asteroid primeti dovoljo ranije, neka ga skrene jedan metar, taj jedan metar milionima kilometara daleko je dovoljno da se pomeri i da u nastavku puta promaši Zemlju“, rekao je Aleksić.

A da bi se video efekat, kaže, moraće da prođe neko vreme.

„Ovo je prvi test ovakve prirode, letelica je uspela da udari. Da bismo videli koliko je ona promenila njegov pravac, treba vremena, valja sačekati neko vreme da bi se video veći efekat“, kazao je.

Astrofizičar kaže i da se prolasci asteroida dešavaju gotovo svakodnevno.

„Juče je bilo pet prolazaka, svaka dva do tri dana neki proleti. Ali to nije opsano. Svakodnevno čak i padaju mali delići. Što su oni veći, to je verovatnoća sudara manja. Pre 60 miliona godina je bio dovoljno velik da napravi štetu planetarnih razmera. I pre ili kasnije će se opet desiti takva opasnost, na nama je da predupredimo tu situaciju“, zaključio je Aleksić.

Pogledajte gostovanje u Novom danu:

Komentari

Vaš komentar