AntiCovid aplikacija za zakazivanje pregleda u kovid ambulantama

SciTech 30. dec 202112:486 komentara

Kragujevački Fakultet medicinskih nauka razvio je AntiCovid aplikaciju, kojom je omogućeno smart zakazivanje i upravljanje redovima pacijenata koji u kovid ambulantama čekaju na testiranje na koronavirus. Na aplikaciji se radilo godinu dana i primenjivaće se u Domu zdravlja Kragujevac.

Reč je o onlajn zakazivanju pregleda i izbegavanju kontakata.

„Aplikacija u praksi funkcioniše tako što pacijenti posredstvom mobilnog telefona idu na eFormular, popunjavaju ga i time zakazuju termin. Dobijaju jedinstvenu kod šifru i mogu da prate na elektronskoj Oglasnoj tabli svoj red čekanja – u slučaju da dođe do kašnjenja pregleda biće obavešteni o tome“, izjavio je za N1 autor aplikacije Miloš Lučić.

Pročitajte još:

Prema njegovim rečima, glavne prednosti aplikacije su predtrijaža koja se radi na osnovu zdravstvenog  stanja pacijenta i godina, zatim potpuno eliminisanje redova, kao i to da potencijalno zdrave osobe nemaju kontakt sa potencijalno zaraženim.

„Ideja je potekla u početku epidemije kovid-19 kada sam video veliki broj ljudi ispred kovid ambulanti koji su po lošem vremenu dugo čekali“, navodi Lučić i dodaje da je sa profesorom Prirodno-matematičkog fakulteta u Kragujevcu Vladimirom Cvjetkovićem radio više od šest meseci na razvoju softvera.

Lučić ističe da aplikacija može da se primeni na sve segmente zdravstvenog sistema u Srbiji gde postoji mogućnost zakazivanja.

„Lekari dobijaju širok spektar mogućnosti – automatska statistika i predtrijaže. A procesi u sistemu se unapređuju, to je bitno i iz ugla lekara i iz ugla pacijenta“, kaže on.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar