Upoznajte Mihajla Pupina i popričajte sa njim

SciTech 28. sep 201517:00 > 22:18
Podeli:
Izvor: N1

Ove godine se obeležava osamdeset godina od smrti Mihajla Pupina i 100 godina od rođenja oblasti komunikacija. Komunikacije su sada toliko napredovale da je danas moguće razgovarati sa Pupinom i to u sred Beograda.

Tajni dosijei FBI-a, interaktivne naočare i ćaskanje sa Pupinom, tako bi ukratko mogla da se opiše izložba „Pupin-od fizičke ka duhovnoj realnosti“. Ovo je prva muzejska postavka takve vrste u Srbiji, koja koristi najsavremenije tehnologije i omogućava da baš svaki segment izložbe bude interaktivan.

„To je čista magija, evo ja mogu da kažem da tek par dana traje, a ljudi se zagube i provedu par sati otkrivajući sadržaje. Sadržaji su divni, ali je način na koji ti sadržaji dolaze do posetioca neverovatan. Vi možete stati na određeno mesto i osvetlećete čitav Menhetn, možete proći pored starog telefona iz Pupinovog doba i telefon će zazvoniti, vi treba da se javite, sve je za dodir, sve je na pokret“, naglašava Aleksandra Ninković Tašić.

Po prvi put je izložen Pupinov najveći umetnički legat, kao i Pupinova lična biblioteka. Sem toga, izložba je prepuna arhivskog materijala .

„FBI je posebno zanimljiv jer ga čini 130 dokumenta koji pokazuju muke po Pupinu, šta ga je sve čekalo na njegovom putu borbi za pravo i pravdu, za slobodu, posebno tokom Prvog svetskog rata. Ali, moram da Vam kažem, oni otkrivaju i niz doušnika, praćenja, a vantura, anegdota, ali i na neki način koliko je bio zaštićen u Americi“, kaže Tašić.

Izložba u Istorijskom muzeju Srbije biće otvorena do kraja februara. A ukoliko vas Pupin ne primeti kad dođete u posetu, treba samo da ga kucnete po ramenu.