Ucenjivali korisnike sajta za vanbračno upoznavanje

SciTech 06. sep. 201517:44 > 17:48
Podeli:
Izvor: REUTERS/Mark Blinch/arhiva

Firma za bezbednost na internetu CloudMark sprovela je istraživanje o slučajevima iznude nakon napada na sajt za vanbračno upoznavanje Ešli Medison (Ashley Madison) i našla 67 sumnjivih transakcija u iznosu od 70,35 jedinica digitalne valute bitcoin, preneo je portal NewsBTC.

Analitičari su pratili konstantne transakcije u iznosu od po 1.05 jedinica digitalne valute kod onih koji su ranije imali manju istoriju prenosa.

Iznuđivači su, u nameri da iskoriste priliku nakon hakerskog napada na sajt Ešli Medison, poslali elektronsku poštu mnogim osobama čiji su podaci objavljeni, tražeći uplatu kako ne bi poslali informacije njihovim supružnicima ili drugim članovima porodice.

Grupa „Impakt tim“, koja je preuzela odgovornost za napad na sajt Ešli Medison, navodno je tražila od matične kompanije Avid lajf medija da ukine svoj drugi sajt Establišed men, ucenjujući je objavljivanjem ukradenih podataka.

Avid lajf medija nije poslušala zahtev, posle čega je „Impakt tim“ objavio na internetu ukupno preko 25 gigabajta podataka.

Podaci više od 33 miliona naloga ukradeni su posle hakerskog napada na sajt u julu. Sajt Ešli Medison, čiji je slogan „Život je kratak. Imajte vanbračnu vezu!“ (Life is Short. Have an affair), ima više od 37 miliona korisnika. Osnovan 2001. godine, sajt je specijalizovan samo za vanbračno upoznavanje ljudi i ima korisnike iz 46 zemalja.