Pilot aviona Solar Impuls 2 potukao rekord u solo letenju

SciTech 02. jul. 201522:01 > 22:04
Podeli:
Izvor: REUTERS/Kyodo

Pilot aviona na solarni pogon Solar Impals dva (Solar Impulse 2) potukao je svetski rekord u solo letenju u etapi između Japan i Havaja na njegovom putu oko sveta, ali je iscrpljen, a treba da izdrži još skoro 24 sata leta, javljaju organizatori projekta.

Pilot Andre Boršberg iz Švajcarske danas već ispunio 94 časa neprestanog leta, što je skoro četiri dana, i daleko potukao prethodni rekord koji je držao Stiv Foset, koji je leteo 76 sati i 45 minuta, ili nešto više od tri dana 1966. godine. Put između Japana i Havaja treba da traje oko 120 sati.

Danas popodne u 18.30 po centralnoevropskom vremenu avion je prešao oko 84 odsto puta do Havaja, odnosno 6.921 kilometar i ostaje mu još 1.250 kilometara, prema organizatorima.

U poslednjoj tviter poruci iz Kontrolnog centra misije daje se k znanju da će poslednji kilometri leta do Havaja biti posebno opasni i ukazuje da je pilot Boršberg umoran i da su turbulencije na visini od 2.400 metara velike i da duva hladan vetar.

Pilot pravi prekide da spava po 20 minuta da bi mogao da drži kontrolu nad svojom eksperimentalnom letilicom. Opremljen je padobranom i čamcem za spašavanje u slučaju da letilica padne u Pacifik.

Avion je krenuo 9. marta krenuo iz Abu Dabija na put oko sveta od 35.000 kilometara čiji cilj je da se promoviše upotreba obnovljive vrste energije, posebno solarne energije. Letilica je morala da napravi prekid od mesec dana u Kini, zbog vremenskih uslova.

Andre Boršberg sam je u kabini od 3,8 kubnih metara koja nema regulisan pritisak. Leti na visinama do 9.000 metara i treba da koristi boce s kiseonikom da diše i da podnosi velike varijacije temperature tokom jednog dana.