Dugine boje na profilnoj – novi Facebook eksperiment?

SciTech 30. jun. 201509:46 > 12:47
Podeli:
Izvor: REUTERS/N1

SAD je u petak legalizovao istopolne brakove u svim svojim državama, a isti dan Facebook je svojim korisnicima, u znak obeležavanja ove istorijske odluke, ponudio mogućnost da se i sami pridruže proslavi - postavljanjem filtera s duginim bojama na svoju profilnu fotografiju.

Facebook je ubrzo postao preplavljen dugama, kao što se i očekivalo, a stručnjaci upozoravaju da je iza cele te priče o solidarnosti zapravo zgodan alat pomoću kog Facebook sprovodi još jedan svoj eksperiment. Reč je, pretpostavlja se, o istraživanju načina na koji se ideje šire ovom društvenom mrežom – u svrhe koje vrlo verovatno nemaju veze s promocijom ljudskih prava.

Iako je to u suštini „topla voda“ – zna se da Facebook koristi informacije o korisnicima i njihovim navikama – stručnjaci ističu da se ovaj put radi o specifičnoj situaciji, jer je ovo prvi put da je Facebook napravio poseban alat s ciljem promocije, podrške ili obeležavanja nekog društvenog događaja.

Nakon što je Atlantic potegnuo ovu temu, pitanjem o tome krije li se iza duginih boja još jedan Facebookov eksperiment, iz kompanije su poručili: „Ne, nije to ni eksperiment niti testiranje“.

Međutim, nisu negirali tvrdnju da Facebook pomoću alata Celebrating Pride prati ko od njegovih korisnika podržava legalizaciju istopolnih brakova.