Telefaks se prodaje i 20 godina nakon dolaska interneta

SciTech 28. jun. 201512:28 > 14:31
Podeli:
Izvor: MorgueFile

Iako je trebao da bude osuđen na prašinu na tavanima i u muzejima, telefaks i 20 godina nakon dolaska interneta još uvek nije otišao u penziju, iako se sve manje koristi.

„Milioni ljudi širom sveta svakodnevno nastavljaju da upotrebljavaju telefaks“, objašnjava Džonatan Kupermsit, profesor na Univerzitetu Teksas A&M i autor dela o istoriji tog uređaja.

Još više čudi to što se nastavlja sa prodajom novih uređaja, kako fabrikama tako i pojedincima. „Prodaja konstantno pada zbog elektronske pošte. Ali, tržište je daleko od nestanka“, potvrđuje Nikolas Sintr, pomoćnik direktora japanske fabrike Brother France, vodeće u tom sektoru.

Stručnjaci su 2005. procenjivali prodaju u svetu na 20 miliona komada godišnje, a ona danas iznosi nekoliko miliona. „Tržište opstaje. Oni koji su predvideli smrt telefaksa pre deset godina prevarili su se“, ocenio je Sintr.

Neočekivan otpor pripisuje se privrženosti nekih korisnika faksu, posebno među „najstarijim generacijama“. „Postoje navike koje traju. Telefaks služi kao podrška u slučaju informatičkih kvarova“, objašnjava zvaničnik Brother-a.

Navika nije sve. „Telefaks omogućava slanje potpisanih dokumenata koje se smatra autentičnima što nije slučaj s mailovima“, kažu stručnjaci.