Pompeo: Rusija vrlo verovatno stoji iza velikog sajber napada na SAD

SciTech 19. dec. 202010:52 > 10:54
Podeli:
Izvor: Giannis Papanikos / POOL / AFP

Državni sekretar SAD Majk Pompeo rekao je da je Rusija vrlo verovatno iza velikog sajber napada koji je pogodio SAD i ciljeve u drugim zemljama.

„To je bio vrlo veliki poduhvat, mislim da sada možemo dosta jasno da kažemo da su se Rusi angažovali u toj aktivnosti“, rekao je Pompeo u emisiji sa političkim komentatorom Mrkom Levinom „Mark Levin šou“.

Pompeo je ocenio da se radi o velikoj operaciji koja se sastoji u korišćenju softvera da bi se ušlo u „sisteme američke vlade“.

Rusija je energično demantovala da je uključena u taj slučaj.

„Rusija ne sprovodi ofanzivne operacije u sajber prostoru“, saopštila je ruska ambasada u Vašingtonu.

Obim sajber napada se stalno proširuje kako se otkrivaju nove žrtve, van SAD, i oživljavaju strahovanja od rizika od špijunaže.

Republikanski senator Marko Rubio, predsednik Obaveštajne komisije u Senatu, rekao je juče da se radi o velikom sajber napadu koji je verovatno još u toku.

Američka vlada je tek prošle nedelje otkrila postojanje tog sajber napada koji je počeo u martu, ako ne i ranije, prenosi Frans pres.

„Oko 80 odsto tih klijenata se nalazi u SAD, ali našim radom smo takodje identifikovali u ovoj fazi žrtve u više drugih zemalja“, rekao je predsednik Majkrosofta Bred Smit, na blogu firme. Žrtve su identifikovane u Kanadi, Meksiku, Belgiji, Španiji, Velikoj Britaniji, Izraelu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Smit je rekao da je sigurno da će broj žrtava i pogodjenih zemalja nastaviti da raste što stvara „ozbiljnu tehnološku osetljivost za SAD i svet“. Smit je rekao da se „ne radi o običnoj špijunaži čak i za elektronsku eru“.

Iako je senator Rubio ocenio da je neka strana sila iza tog „strpljivog, sofitisticiranog i dobro finansiranog čina“ on nije išao dalje da izrazi sumnju o kojoj zemlji se radi.

Medjutim sumnje stručnjaka za sajber bezbednost su upućene ka Moskvi.