Izgubljeni artefakt iz Velike piramide pronađen u kutiji za cigare

SciTech 16. dec 202014:10 > 14:56
Izvor: UNIVERSITY OF ABERDEEN / AFP

Nakon više od 70 godina od nestanka, fragmenti drveta iz 5.000 godina stare Velike piramide u Gizi slučajno su pronađeni u kutiji cigara na škotskom Univerzitetu u Aberdinu, objavili su naučnici, dodajući da se nadaju da će taj davno izgubljeni egipatski artefakt baciti novo svetlo na Keopsovu piramidu.

Pronađeni komadići kedrovine deo su tri predmeta koje je 1872. godine u Kraljičinoj komori piramide pronašao britanski arheolog Vejman Dikson.

Dva od njih, lopta i bronzana kuka koja se verovatno koristila pri gradnji, čuvaju se u Britanskom muzeju, ali ostaci drveta su u međuvremenu nestali.

Komad kedrovine, za koji se veruje da je korišćen tokom gradnje piramide, doniran je univerzitetu 1946. godine, ali od tada kao da je propao u zemlju.

Godine 2001. pojavio se trag – pretpostavljalo se da je komad drveta doniran škotskom univerzitetu u Aberdinu, ali nije ga bilo moguće pronaći.

Krajem prošle godine egipatska kustoskinja Abir Eladni pregledavala je predmete u azijskoj muzejskoj zbirci univerziteta u Aberdinu i naišla na nešto što tamo nije pripadalo – na neuglednu kutiju za cigare ukrašenu nekadašnjom egipatskom zastavom u kojoj se nalazilo nekoliko komadića drveta.

Eladni, koja je poreklom iz Egipta i provela je deset godina kao zaposlena u Egipatskom muzeju u Kairu odmah je prionula proveri.

Istraživši muzejske zapise, shvatila je da je slučajno naletela na izgubljeni artefakt iz Velike piramide u Gizi.

„Čim sam proverila brojeve u našem egipatskom registru, odmah sam znala o čemu se radi“, rekla je.

„I ranije sam radila na arheološkim iskopavanjima u Egiptu, ali nisam mogla ni pomisliti da ću ovde, na severoistoku Škotske, pronaći nešto tako važno za nasleđe vlastite zemlje“, dodala je arheološkinja.

Nil Kurtis, direktor muzeja arheoloških zbirki Univerziteta u Aberdinu smatra da će ovo otkriće bez sumnje podstaći zanimanje za Diksonove artefakte i dodatno rasvetliti način na koji je nastajala Velika piramida.

Velika ili Keopsova piramida visoka je 139 metara i izgrađena je pre 4.500 godina. Najveća je u grupi piramida u Gizi, najstarijem i jedinom sačuvanom od sedam svetskih čuda antike.