YouTube uklanja sav sadržaj o "masovnim prevarama" na izborima u SAD

SciTech 09. dec 202021:57 > 22:07
Podeli:
Izvor: Shutterstock

YouTube od danas uklanja sav sadržaj u kojem se tvrdi da su "masovne prevare ili greške" dovele do promene rezultata predsedničkih izbora održanih 3. novembra u SAD, saopštila je uprava te platforme.

Kritičari mreže već dugo pozivaju tu kompaniju da prestane da prima video snimke sa dezinformacijama o američkim izborima jer potkopavaju poverenje u izborne rezultate.

„Dovoljno je država potvrdilo svoje izborne rezultate da bi se odredio izabrani predsednik. Iz tog razloga ćemo početi da uklanjamo sav sadržaj objavljen od danas i nadalje koji obmanjuje ljude tvrdnjama o masovnim prevarama ili greškama koje menjaju ishod američkih predsedničkih izbora 2020“, navela je uprava YouTube-a.

Kalifornijska kompanija dodala da je ta politika u skladu sa politikom koju je primenjivala na prethodnim američkim predsedničkim izborima.

Video snimci koji tvrde da je predsednički kandidat pobedio zahvaljujući „masovnim softverskim greškama ili greškama u brojanju glasova biće povučeni“, navodi se u saopštenju.

„Novinarski snimci ili oni koji uzražavaju mišljenja o tim temama ćemo ostaviti ako sadrže odredjeni obrazovni, dokumentarni, naučni ili umetnički kontekst“, dodala je uprava YouTube-a.