Aerodrom "Nikola Tesla" smanjuje emisiju štetnih gasova

SciTech 08. dec 202013:28 > 13:30
Podeli:
Izvor: N1/arhiva

Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd saopštio je da se pridružio Programu akreditacije za upravljanje emisijom ugljen-dioksida na aerodromima (Airport Carbon Accreditation program – ACA) Međunarodnog saveta aerodroma (Airport Council International – ACI) i 23. novembra stekao sertifikat nivoa 1 za smanjenje emisije štetnih gasova.

ACA sertifikacija prvi je, kako se navodi, rezultat nove strategije zaštite životne sredine razvijene na beogradskom aerodromu od 2018. godine, kada se pridružio mreži aerodroma kompanije Vansi Airports koja njime upravlja.

„Primenom sertifikacije za upravljanje emisijom ugljen-dioksida na svim svojim aerodromima širom sveta, kompanija Vansi Airports obavezuje se da dekarbonizuje vazdušni saobraćaj na globalnom nivou“, navodi se u saopštenju.

Politika zaštite životne sredine razvijena na beogradskom aerodromu je u skladu sa obavezama kompanije Vansi da prepolovi potrošnju vode po putniku, svede na nulu upotrebu pesticida i proizvodnju otpada, prepolovi bruto emisiju ugljen-dioksida (CO2) do 2030. godine, kao i da dostigne nultu neto emisiju do 2050. godine.

Dodaje se da u okviru proširenja i modernizacije beogradskog aerodroma, kompanija Vansi planira brojne investicije za smanjenje emisije ugljen-dioksida, zamenu postojeće toplane sa pogonom na teška goriva, toplanom na prirodni gas, zajedno sa tri-generativnim postrojenjem, zamenu postojećeg svetla LED osvetljenjem i izgradnju solarne farme jačine jednog megavata.

Akreditacija za upravljanje emisijom ugljen-dioksida na aerodromima jedini je međunarodni program za smanjenje gasova sa efektom staklene bašte, koji su specifični za aerodrome.

Kompanija Vansi Airports, kao vodeći privatni aerodromski operater u svetu, upravlja razvojem i poslovanjem 45 aerodroma u Brazilu, Kambodži, Čileu, Dominikanskoj Republici, Francuskoj, Japanu, Portugaliji, Srbiji, Švedskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i Sjedinjenim Američkim Državama.