EU će od 2023. oporezivati digitalne platforme, među njima Amazon, Uber…

SciTech 01. dec 202019:09 > 19:10
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Ministri finansija zemalja članica EU-a podržali su u utorak proširenje evropskih pravila o poreskoj transparentnosti na digitalne platforme poput Amazona, Ubera i Airbnba, koje bi takođe trebalo da plaćaju pravedni deo poreza.

Nemačko predsedništvo upoznalo je ministre s dogovorom koji je postignut na tehničkom nivou o dopuni Direktive o administrativnoj saradnji u području oporezivanja.

POVEZANE VESTI

Ministri su podržali dogovor koji će biti upućen na usvajanje pisanim postupkom, jer na video-konferenciji nije moguće donošenje odluka.

Prema novim pravilima od 2023. poreske vlasti zemalja članica automatski će razmenjivati informacije o prihodima koje su trgovci ostvarili na digitalnim platformama.

To bi trebalo da spreči utaju i izbegavanje poreza.

„Poslovanje digitalnih platformi predstavlja nove izazove za poreske vlasti, posebno za prekogranične usluge. Nova pravila o administrativnoj saradnji osiguraće zemljama članicama važan alat kako bi trgovci na digitalnim platformama plaćali pravedni udeo poreza“, rekao je nemački ministar finansija Olaf Šolc.