Ivanov: Razlike u platama naučnika u istom rangu u Srbiji do 75 odsto

SciTech 26. nov. 202017:30 > 18:49
Podeli:
Izvor: N1

Milan Ivanov sa Instituta za medicinska istraživanja izjavio je u Danu uživo da Istraživači koji rade na fakultetima i institutima skoro deset godina nemaju povećanja plate, kao i da je ova branša jedinstvena po tome što se zarade kolega sa istim rangom razlikuju i do 75 procenata.

Zbog takve situacije, on navodi da su mnogi od njih finansijski oštećeni.

„Prebacivanje iz nižih u viša zvanja u našoj zemlji funkcioniše odlično, problem je što za svako od zvanja koje postoji, a njih ima šest, postoji šest različith plata. Ne postoji profesija u Srbiji, recimo profesori u školi, da imaju različitu platu u visini od 75 procenata. Dva poštara koji nose poštu u istom rejonu, dva hirurga koji rade u istoj klinici, nemaju razliku u platama od 75 posto“, ističe Ivanov.

POVEZANE VESTI

Prema njegovim rečima, on ima zvanje višeg naučnog saradnika što je ekvivalent vanrednog profesora.

„Po zakonu o radu, svi mi u zvanju višeg naučnog saradnika, bi trebali da imamo iste plate. Međutim, ni nemamo iste plate“, naglašava on i dodaje da ne zna odgovor na pitanje po kom kriterijumu se razvrstavaju zarade.

„Odgovor možda možemo naći u prethodnih deset godina, kada su plate tako podeljene. Mi smo tada potpisali ugovore, po kojima smo trebali da posle prve evaluacije koja je bila 2010. godine, imamo reevaluaciju i priliku da se na toj tabeli pomerimo napred“, objašnjava Ivanov i dodaje da do toga ipak nije došlo.

On navodi da je cilj takvog plana bio da se mlade kolege, ukoliko se zalažu, dobiju određena povećanja plata.

„Međutim, 2013. godine, kada je trebala da bude ta nova evaluacija, nije se desila, a dobijali smo samo obećanja. I tako, sve do 2019. godine kada su nam rekli da će se početkom 2020. preći na novi nivo određivanja plata“, precizira Ivanov , ali se ni tada nije ostvarilo.

„Danas smo pri tome da će se tako nastaviti i u 2021. godini. Ostaće nam iste ovakve plate kakve su nam bile svih ovih 10 godina“, kaže Ivanov.

Iako je novi ministar obećao da se se njihovo stanje rešiti do 2022. godine, kako napominje, on u to ne veruje.

„Mi na njihovim obećanjima živimo već deset godina, više to ne želimo“ upozorava naš sagovornik.