Crne prognoze o otapanju najvećih glečera na Grenlandu

SciTech 18. nov. 202007:05 > 07:07
Podeli:
Izvor: AFP/Jonathan Nackstrand

Tri najveća glečera na Grenlandu koji sadrže toliko vode da bi nivo mora mogao da poraste za više od metar, mogla bi da se otapaju brže nego se to slutilo u najcrnjim predviđanjima, pokazuje studija objavljena u utorak.

Autori studije objavljene u Nature Communications koristili su se starim snimcima i mnogim drugim podacima kako bi procenili koliko je leda nestalo u 20. veku na tim trima glečerima Jakobshavn Isbraeu, Kangerlussuagu i Helheimu.

Procenili su da je glečer Jakobshavn Isbrae od 1880. do 2012. izgubio više od 1500 milijardi tona leda, a Kangerlussuag i Helheim 1381, odnosno 31 milijardu tona od 1900. do 2012.

POVEZANE VESTI

Zbog tog otapanja nivo okeana se dosad podigao za više od 8 milimetara, napisali su.

UN stručnjaci za klimu (GIEC) ocenjuju da bi se zbog otapanja leda, bilo s glečera, bilo s ledenih kapa, nivo mora do kraja veka mogao podići za 30 do 110 cm, zavisno od nivoa emisije gasova staklene bašte.

Po klimatskim modelima koji simuliraju najcrnji scenario, tri spomenuta grenlandska glečera mogla bi da doprinesu tome da nivo okeana do 2100. poraste za 9,1 do 14,9 mm.

Ali studija objavljena u utorak ističe da je taj scenario predviđao četvorostruko veći porast temperature u 20. veku u kom su se ti glečeri već otopili toliko da se nivo okeana podigao za 8 mm.

„Najcrnji scenario je potcenjen. U slučaju tri proučavana glečera gubitak leda mogao bi biti tri do četiri puta veći nego što se predviđalo“, smatraju autori studije.