Geoinformatika novi studijski program na Građevinskom fakultetu u Beogradu

SciTech 13. nov 202014:05 > 14:10
Izvor: N1

Građevinski fakultet Univerziteta u Beogradu, u okviru nove akredtacije, uvešće novi studijski program - geoinformatiku, najavio je dekan Vladan Kuzmanović.

„Do sada su geodezija i geoinformatika bile spojene, ali, imajući u vidu razvoj nauke u ovoj oblasti, odlučili smo da je pravi trenutak da krenemo s novim studijskim programom“, rekao je Kuzmanović novinarima.

Geoinformatika je nauka i tehnologija koja razvija i koristi infrastrukturu informacionih nauka za rešavanje problema geografije, kartografije, geonauke i srodnih grana, bavi se „analitičkim programiranjem prostorno-vremenskih procesa“ i koristi se za „upravljanje geoprostornim podacima“.

Kuzmanović je rekao da će na tom novom studijskom program biti angažovani predavači s nekih od najprestižnijih univerziteta iz sveta.

Građevinski fakultet će, kako je rekao, u narednoj školskoj godini reorganizovati i modernizovati studije i od školske 2021. godine prelazi na studijski program tri godine osnovnih i dve godine master studija, s novim predmetima i tehnologijama aktuelnim u svetskom građevinarstvu.

„Glavni razlog je što su se studenti zasitili, imali smo sve manje kandidata i fakultet je važio za izuzetno težak“, objasnio je Kuzmanović.