Amazon na udaru EU zbog dominacije u digitalnoj ekonomiji

SciTech 12. nov 202011:21 > 11:21
Podeli:
Izvor: REUTERS/ Abhishek N. Chinnappa

U novoj epizodi borbe regulatora protiv američkih tehnoloških giganata, Evropska komisija je optužila Amazon za antikonkurentsko ponašanje i zloupotrebu podataka manjih prodavaca na svojoj platformi, s mogućom kaznom do skoro 30 milijardi dolara.

Ipak, prethodna antimonopolska presuda Evropske unije Guglu nije mnogo toga promenila, pošto je američki internet gigant zadržao dominaciju na tržištu, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svetskih medija.

Regulatori Evropske unije podigli su u utorak antimonopolske optužnice protiv Amazona uz obrazloženje da je prekršio zakone o konkurenciji nepravedno koristeći svoju veličinu i pristup podacima kako bi naštetio manjim prodavcima koji se oslanjaju na giganta prodaje na internetu za pristup kupcima, navodi Njujork tajms.

Ovaj slučaj je otvorio najnoviji front u transatlantskoj regulatornoj borbi protiv Amazona, Epla, Fejsbuka i Gugla, pošto vlasti i u SAD i Evropi podozrivo gledaju na njihove poslovne prakse i dominaciju digitalnom ekonomijom, ističe list i dodaje da je prošlog meseca Ministarstvo pravde SAD podiglo antimonopolsku tužbu protiv Gugla, dok se i Epl i Fejsbuk suočavaju s istragama u Vašingtonu i Briselu.

POVEZANE VESTI

U Evropi će mnogi gledati kako će tužbu protiv Amazona primiti administracija novoizabranog predsednika SAD Džoa Bajdena od koje se očekuju mere za ograničenje moći tehnološke industrije.

List dodaje da je administracija predsednika Donalda Trampa, mada je pokrenula sopstvene istrage protiv tog sektora, kritikovala potpredsednicu Evropske komisije za digitalna pitanja Margret Vestager da napada američke kompanije.

EU u oštroj kritici navodi da je Amazon „zloupotrebio“ nezavisne prodavce za dominaciju na tržištu, koristeći dvostruku ulogu kao onlajn platforme za prodaju i prodavca na toj platformi, ukazuje Tajms.

Evropska komisija tvrdi da Amazon nelegalno narušava konkurenciju koristeći ogromnu količinu podataka koje prikuplja od nezavisnih prodavaca na svojoj platformi da bi odlučio koje će proizvode lansirati i koji su najbolji dobavljači.

Vestager, koja je takodje komesarka za konkurenciju, optužila je američku tehnološku kompaniju da svojom pozicijom marginalizuje druge prodavce i da ograničava njihove mogućnosti za rast.

S podacima više od 800.000 aktivnih prodavaca u EU, Amazon je mogao da izbegne rizike investiranja u nove proizvode ili odluke o cenama, jer je mogao da vidi kako su prošli njegovi konkurenti.

To je, prema nalazu Komisije, Amazonu omogućilo da se usredsredi na prodaju najprodavanijih proizvoda sa svoje platformi.

Vestager je rekla da je Komisija otvorila još jednu istragu da li je Amazon na svojom sajtu davao preferencijalni tretman svojim proizvodima, kao i prodavcima koji su dodatno platili Amazonove usluge logistike i dostave.

Optužbe protiv Amazona ojačaće reputaciju Vestager kao čvrste borkinje protiv monopola, mada pravni stručnjaci iznose sumnju u snagu slučaja koji je EU pokrenula protiv američkog giganta internet prodaje, piše Fajnenšl tajms.

„Čini se da (optužbe EU) napadaju poslovni model koji je vrlo čest u maloprodaji i koji je generalno bio izvor veće, a ne manje konkurencije“, rekao je Alfonso Lamadrid, advokat iz pravne firme Gariges iz Brisela.

On je ocenio da bi Komisija trebalo da pokaže da je Amazon nezamenljiv kanal prodaje za prodavce, kao i da bi ih ponašanje Amazona verovatno oteralo s tržišta, što će biti izazov.

Amazon je saopštio da se ne slaže s nalazima i da će nastaviti da ulaže napore da osigura da Evropska komisija tačno razume činjenice.

„Više od 150.000 evropskih preduzeća prodaje preko naših prodavnica što godišnje donosi desetine milijardi evra prihoda“, navela je kompanija.

Nova pravna bitka

U nizu istraga protiv američkih tehnoloških korporacija, Amazon se suočava s novom pravnom bitkom s EU, u kojoj ako se utvrdi da je kršio pravila, može biti primoran da promeni poslovnu praksu i plati kaznu do 10 odsto godišnjeg globalnog prihoda, što na osnovu podataka iz 2019. iznosi do 28 milijardi dolara, piše Volstrit džurnal.

Slučaj Amazona takodje će, kako navodi list, verovatno uticati na buduće propise EU o internet platformama, uključujući potencijalnu zabranu promovisanja svojih proizvoda na štetu manjih rivala i specijalnu obavezu o deljenju podataka.

Kritičari i rivali velikih tehnoloških kompanija kritikovali su antimonopolski pristup EU uz ocenu da nema efekte, ukazuje američki list.

Oni kažu da slučajevi protiv Gugla predugo procesuirani i da su presude isuviše slabo sprovedene da bi se umanjio dominantan položaj te kompanije.

Zbog kršenja antimonopolskih propisa Evropska unija je već kaznila Gugl sa skoro 10 milijardi dolara, ali malo se toga promenilo budući da ta kompanija i dalje dominira evropskim tržištem internet pretraživača, ističe Vašington post.

Dve godine posle najvećih presuda Unije, i dalje ima vrlo malo konkurencije, delom i zbog toga što je EU uglavnom prepustila Guglu da reši probleme, ukazuje američki list na ocene antimonopolskih advokata i konkurenata tehnološkog džina.

Gugl i dalje dominira

Nakon što je Ministarstvo pravde SAD prošlog meseca pokrenulo svoj slučaj protiv Gugla, pravnici američke vlade proučavaju evropske rezultate.

Gugl i dalje i dominira na više od 90 odsto evropskog tržišta pretraživača, baš kao i pre istrage EU koja je počela 2010. godine, ukazuje Vašington post i dodaje da se Guglovi konkurenti u internet kupovini žale da uslovi i dalje daju povlastice tehnološkom gigantu.

Ljudi koju su učestvovali u slučaju, navodi list, kažu da ishod pokazuje kako je teško ponovo uspostaviti konkurenciju kada je tržište već pod dominacijom jednog giganta.

Oni takodje kažu da je Evropska komisija bila sputanja verovanjem da EU nema političku moć da američkoj kompaniji nametne oštrije mere, poput njene podele.

S druge strane, ukazuje Vašington post, postupak Ministarstva pravde SAD nagovestio je možda oštrije mere, poput zahteva sudu da razmotri „strukturno olakšavanje“, što bi teoretski moglo da sadrži zahtev da kompanija proda deo svojih poslovnih operacija.